Afvalsoorten

In de gemeente Tilburg kunt u verschillende soorten afval sorteren.

Kijk op de website Mijn Afvalwijzer voor uitgebreide informatie over het sorteren van afval. Op deze site staat het Afval ABC. Hier kunt u opzoeken waar u een bepaalde afvalsoort moet laten.

U kunt ook gratis een papieren afvalboekje met alle afvalscheidingsinformatie krijgen bij:

Of stuur een mail naar afvalscheiding@tilburg.nl. Vermeld uw adresgegevens en het boekje wordt binnen 1 week naar uw adres toegestuurd.

Afvalcontainers in Tilburg

Afvalcontainers in Tilburg

Bekijk de kaart

Afvalkaart

Wilt u weten waar de dichtstbijzijnde glasbak staat? Of waar u kleding en textiel in kunt leveren bij u in de buurt? Of vraagt u zich af waar u (teveel) Plastic verpakkingen, Metaal & blik en Drankkartons (PMD) kwijt kunt? Het is ook mogelijk om luiers en incontinentiemateriaal weg te gooien in speciale containers. Waar deze containers staan, ziet u op de kaart.

Bekijk de video over afvalsoorten

Wilt u weten wanneer u het afval buiten moet zetten? Of in welke duocontainer uw afval moet? De gemeente Tilburg maakt gebruik van de online afvalwijzer. Ga naar mijnafvalwijzer.nl en vul uw postcode en huisnummer in. Of download de app. U ziet dan wanneer de duocontainer voor restafval en GFT en de duocontainer voor oud papier, plastic- en metalen verpakking en drankkartons wordt opgehaald. Heeft u afval en weet u niet in welke bak dit moet? Onder het menu afval-ABC vindt u alle informatie over de verschillende soorten afval en hoe u dit afval moet scheiden. Onder het menu GPS kunt u vinden waar de dichtstbijzijnde glas, luier, textiel of PMD-container is. Heeft u toch liever een papieren jaarkalender? Download deze dan op mijnafvalwijzer.nl. Houd wel de website goed in de gaten voor eventuele wijzigingen. Gaat u naar de milieustraat om uw afval in te leveren? Check dan van te voren hoe druk het is en vergeet niet uw milieustraat-pasje mee te nemen.

Plastic Metaal Drankkartons (PMD)

PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen (bv. blik) en Drankkartons. Uitgebreide informatie over PMD vindt u op de website Mijn Afvalwijzer. Heeft u een duocontainer? Dan mag u in het oranje gedeelte van uw container PMD doen. Meer hierover leest u in de flyer Wat mag er in de duocontainer. Woont u in een flat of appartement? Dan kunt u PMD kwijt in de PMD container bij uw complex. 

Wist u dat er vanaf 1 juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes zit? U kunt de kleine plastic flesjes met statiegeldlogo inleveren bij supermarkten en bemande tankstations. Ook sportverenigingen kunnen ervoor kiezen om de flesjes in te nemen. Het maakt bij het inleveren niet uit waar u de flesjes gekocht heeft.

Heeft u te veel PMD? Ga dan naar de dichtstbijzijnde PMD container in uw buurt (bv. bij een supermarkt).

Extra container tuinafval of PMD

Heeft u veel tuinafval? Dan kunt u een extra container speciaal voor tuinafval aanvragen. Let op:

Heeft u te veel PMD en heeft u een huishouden van minimaal 4 personen? Dan kunt u een speciale container voor PMD aanvragen. Ook voor een extra PMD-container geldt: u moet de container minimaal 1 jaar houden.

Groente-, fruit- en tuinafval (gft) en etensresten

Bij gft kunt u ook etensresten kwijt. Gebruik biologisch afbreekbare vuilniszakjes om gft-afval weg te gooien. Deze zijn gratis af te halen bij de stadswinkels, Mobiele Recyclestraat, wijkcentra en de milieustraat
Met warm weer zijn maden en stank te voorkomen: door Hedera (klimopsoort) in de container te leggen, de container in de schaduw te zetten en de deksel een stukje open te laten. Kijk voor meer informatie en tips op Mijn Afvalwijzer.

Luiers

U kunt luiers en incontinentie­materiaal weggooien in speciale containers. Gebruik de gratis witte of transparante luierzakken om het afval weg te brengen. De luierzakken zijn verkrijgbaar bij de milieustraten, de mobiele recyclestraat, bij het Brabants Afval Team (Ceramstraat 6), de stadswinkels en diverse kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Van de luiers die in de luiercontainers zijn gegooid, kunnen nieuwe grondstoffen gemaakt worden. Zie dit filmpje om te weten hoe dat werkt en bekijk de folder: luierafval in beeld.

Kijk op de kaart voor de dichtstbijzijnde container.

Papier

Kijk op Mijn Afvalwijzer voor informatie over het scheiden van papier en karton.

Wilt u geen reclamefolders meer ontvangen, zodat u minder papierafval heeft? Vanaf 1 januari 2020 krijgt u automatisch geen folders meer, tenzij u een Ja/Ja-sticker heeft.

Vraag de ja/ja sticker aan als u wel folders wilt ontvangen. Vraag een nee/nee-sticker aan als u naast reclamefolders óók geen huis-aan-huisbladen wilt. De brievenbussticker wordt binnen 3 werkdagen naar uw adres gestuurd.

Klein Gevaarlijk Afval (KGA)

U kunt Klein Gevaarlijk Afval (voorheen Klein Chemisch Afval KCA) kwijt bij de milieustraat Albion of bij de Mobiele Recyclestraat. Voor meer informatie, zie Mijn Afvalwijzer.

Elektrische apparaten met een batterij kunt u ook inleveren bij één van de vele inleverpunten van Wecycle. Oude losse batterijen kunt u inleveren bij alle winkels die batterijen verkopen. Denk aan de supermarkt, bouwmarkt of drogist. Kijk ook eens op www.legebatterijen.nl voor de dichtsbijzijnde inleverpunten. Batterijen mag u nooit bij het restafval gooien, houd ze apart!

Textiel

Kijk op Mijn Afvalwijzer voor informatie over het scheiden van textiel.

Textielactie

Wilt u met uw school of vereniging textiel inzamelen om extra geld te genereren? Dat kan! U ontvangt een vergoeding per ingezamelde kilo textiel. De 3 scholen of verenigingen die op jaarbasis het meeste textiel ingezameld hebben, ontvangen zelfs een dubbele vergoeding.

  • Stuur een e-mail naar verkoop@bat.nl en vraag om een intakeformulier.
  • Als u het intakeformulier heeft ingevuld en teruggestuurd, krijgt u per e-mail meer informatie. Vervolgens zorgt de gemeente voor:
    • het plaatsen van een permanente textielkar bij uw school of vereniging
    • het ophalen van de kleding en/of de textielkar
    • het e-mailen van communicatiemiddelen
    • het vaststellen van het gewicht van de ingezamelde textiel
    • het overmaken van een financiële vergoeding

Frituurvet en bakolie

Heeft u frituurvet of bakolie gebruikt? U kunt dit inleveren bij de Milieustraat Albion en Hoolstraat, de Mobiele Recyclestraat en bij deelnemende scholen of verenigingen.

Inzamelen frituurvet en bakolie voor scholen en verenigingen

U ontvangt als school of vereniging een container. Hierin kan het gebruikte frituurvet en bakolie met verpakking ingegooid worden. Als de container vol is, weegt en wisselt de gemeente de container om. De vergoeding die u ontvangt kan oplopen tot 30 euro per container. Let op: het inzamelen van frituurvet is niet gekoppeld aan een actieperiode. De container blijft permanent staan. Heeft u interesse, neem dan contact op met verkoop@bat.nl en vraag om een intakeformulier.