Aanvragen energielabel mogelijk duurder in 2021

28 oktober 2020
Rijtje huizen in Tilburg

Vanaf 1 januari 2021 wordt het aanvragen van een energielabel voor een huis of appartement mogelijk fors duurder. Het huidige Vereenvoudigd Energielabel (VEL) verdwijnt op termijn en wordt vervangen door een meer uitgebreid en veel duurder energielabel.

Daarom is het slim om nu een energielabel aan te vragen. Een energielabel is verplicht bij het verkopen van een huis. Het huidige energielabel voor woningen is aan te vragen via de website energielabelvoorwoningen.nl. Een definitief toegekend energielabel blijft zijn geldigheid van 10 jaar behouden en kost nu gemiddeld 7,50 euro.

De grootste verandering voor woningen is dat het huidige Vereenvoudigd Energielabel (VEL) verdwijnt en wordt vervangen door een meer uitgebreid energielabel. Nu kunnen woningeigenaren nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld.

Energieadviseur

Het plan is om vanaf  1 januari 2021 een energielabel aan te vragen door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. De adviseur bekijkt de woning en noteert kenmerken waaronder de afmetingen en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Dit zorgt voor een nauwkeuriger en maakt het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

Meerdere factoren

De prijs van een energielabel hangt af van meerdere factoren, waaronder het type woning, beschikbare documentatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Naar verwachting worden de kosten voor een energielabel vanaf 1 januari 2021 gemiddeld 190 euro voor eengezinswoningen en gemiddeld 100 euro voor appartementen. Uiteindelijk bepaalt de energieadviseur de prijs van het energielabel. De gemiddelde prijs wordt na 1 januari 2021 duidelijk.

Een meerderheid in de tweede kamer vindt dat de minister het besluit voor het nieuwe en duurdere energielabel voorlopig moet uitstellen. Een voorstel met die oproep van VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis is op 22 september 2020 aangenomen in de Tweede Kamer.