Ad Vinkenprijs voor Sanne Vleugels

05 februari 2020
Zangeres Sanne Heuvels

(Foto: Hip Fotografie)

Sanne Vleugels heeft de Ad Vinkenprijs 2019 gewonnen. Ze is operazangers, theatermaker en comédienne. Sanne Vleugels is een groot talent en een belofte voor de toekomst.

Aan de prijs is een geldbedrag van 2500 euro verbonden. Wethouder Marcelle Hendrickx reikt de prijs op een later moment aan Sanne Vleugels uit.

Identiteit

"Met de Ad Vinkenprijs waardeert de gemeente de kleinkunst in Tilburg en in een enkel geval de bredere culturele identiteit van de stad", aldus wethouder Marcelle Hendrickx (cultuur). "De nieuwe jury richt zich in haar eerste voordracht vooral op talent dat aan het begin van hun professionele loopbaan staat. De prijs krijgt daarmee het karakter van aanmoediging voor jonge mensen die veelbelovende eerste stappen op het kleinkunstpodium hebben gezet. Tilburg #stadvanmakers heeft talentontwikkeling hoog in het vaandel staan en het college volgt deze voordracht dan ook van harte. Opnieuw een terechte winnaar van de Ad Vinkenprijs, we feliciteren haar van harte."

Woordkunstenaar

Ad Vinken was een Tilburgse ambtenaar en woordkunstenaar. Hij leverde onder andere een belangrijke bijdrage aan de Tilburgse Revue. Na zijn overlijden in 1988 heeft de gemeente Tilburg deze kleinkunstprijs naar hem vernoemd. Eenmaal in de 2 jaar wordt de prijs uitgereikt aan een persoon of instantie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de kleinkunst in Tilburg en soms breder voor de culturele identiteit van de stad Tilburg. Eerdere winnaars zijn: Don Gijsel (1989), stichting de Korte Metten (1991), Jace van der Ven (1993), de Zwoelie Troelies (1995), Lauran van der Sanden (1997), Tom America (1999), Gummbah (2001), Peer de Graaf (2003), Kristel van Issum (2005), Karin Bruers (2007), Tilburg Cowboys (2009), Joris van Midde (2011), Jeroen de Leijer (2013), Jacqueline Hamelink (2015) en Frans van der Meer (2017).

De prijs wordt toegekend op voordracht van een jury. In de jury zitten: Paul Cornelissen, Geertje Hochstenbach en Robin Brugman.