Afsluiting Radiopleintje voor doorgaand verkeer

27 maart 2020

Het college heeft dinsdag 24 maart definitief besloten om het Radiopleintje toe te voegen aan het voetgangersgebied. De ingangsdatum van de maatregel is nog niet bekend.

In de toekomstige situatie is het Radiopleintje dagelijks tussen 06:00 en 11:00 uur open voor al het verkeer. Na 11:00 uur mag je er alleen door met een ontheffing. Het toezicht hierop gebeurt met camera's die kentekens lezen. Voor voetgangers en fietsers blijft de Nieuwlandstraat gewoon toegankelijk.

Deze verandering moet de hoeveelheid sluipverkeer door het Dwaalgebied verminderen en de verblijfskwaliteit verbeteren. De maatregel gaat van start zodra het Parket Centrale Verwerking van het Openbaar Ministerie (CVOM) instemt met de uitwerking van deze plannen. Waarschijnlijk is dit na de zomervakantie van dit jaar.

Aantal ontheffingen

Op 3 februari 2020 heeft de gemeenteraad gesproken over de plannen. Een van de belangrijkste discussiepunten was, hoeveel mensen uit het Dwaalgebied in aanmerking komen voor een ontheffing. Hoe minder ontheffingen, hoe autoluwer het gebied wordt. Om de hoeveelheid verkeer dat moet omrijden te beperken wil de gemeenteraad de ontheffing beschikbaar stellen aan een grote hoeveelheid bewoners en ondernemers uit het Dwaalgebied. Ook de Dwaalgroep (ondernemers en bewoners die hebben meegedacht over de plannen) wil dat de ontheffing voor een grote groep bewoners en ondernemers beschikbaar wordt. Het college heeft met haar besluit van afgelopen dinsdag officieel de voorkeuren van de gemeenteraad en de Dwaalgroep overgenomen.