BINX Smartility gaat Stadswinkel bouwen

20 november 2020
Artist impression van de nieuwe Stadswinkel

De Europese aanbesteding voor de verbouwing van het Stadskantoor 2 en de voormalige Bibliotheek is afgerond. BINX utility bv uit Groenlo gaat de verbouwing doen.

BINX heeft de meest gunstige aanbieding gedaan voor deze duurzame verbouwing. BINX was ook de aannemer die de LocHal heeft verbouwd. Het ontwerp voor de Stadswinkel is van architectenbureau Common Affairs.

Duurzaam

De gemeente heeft hoge duurzaamheidsambities als het gaat over de eigen huisvesting en ziet een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd om het goede voorbeeld te geven met het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen. De Stadswinkel krijgt dan ook ondermeer:

  • Een volledig nieuwe, hoogwaardig geïsoleerde gevel uitgevoerd in hout. De gesloten delen krijgen een schorsachtige structuur die wordt gerealiseerd in een lattenstructuur van geacetyleerd naaldhout. Door deze bewerking blijft de gevel onderhoudsvrij en krijgt het hout de kwaliteiten van hardhout. De hoge puien worden gemaakt in blank gelakt eiken. De gevel is zo uitgevoerd dat deze later weer volledig te demonteren is.
  • Een nieuwe dakconstructie, in de vorm van een schuine kap. Hierdoor is er ruimte voor zonnepanelen. De installaties worden er in opgenomen. Met de kap transformeert het stadskantoor tot huis van de stad.
  • Biobased en circulair toegepaste materialen in het interieur.

Indeling

Het gebouw wordt ook binnen gerenoveerd. In het gebouw komen kantoren voor medewerkers van de gemeente. De stadswinkel krijgt een prominente plek op de begane grond. Het wordt de plek waar burgers en bedrijven terecht kunnen voor alle zaken die ze willen regelen met de gemeente Tilburg en waar de gemeente samenwerkt met de stad.

Hoofdentree

Op de plek van de huidige entree van de bibliotheek komt de nieuwe hoofdentree voor bezoekers en personeel. Op de begane grond gaat de gemeente alle dienstverlening aan de stad aanbieden die niet op andere plekken wordt gegeven. Denk aan de uitgifte van een paspoort, verlenen van een vergunning, hulp bij schuldenproblematiek of het houden van een hoorzitting. De toevoeging van extra vides, nieuwe liften en trappen maken het gebouw open en uitnodigend en zorgen ervoor dat de werkomgeving zichtbaar zijn vanuit de publiekshal.

De Stadswinkel gaat samen met het Stadhuis het ‘huis van de stad’ vormen. Twee duurzame, open en transparante gebouwen waar inwoners, bestuur en organisatie bij elkaar komen en samen werken aan de opgaven van en voor de stad.

Planning

De start van de verbouwing is begin maart 2021 gepland. De planning is dat de verbouwing 1,5 jaar gaat duren, waarna de inrichting en de verhuizing plaatsvinden. Naar verwachting wordt het gebouw in de zomer van 2023 in gebruik genomen.