Blauwalg in 6 Tilburgse vijvers

24 juli 2018
Een vijver met blauwalg

In de vijvers Lange Jan, Moerenburg, Vijverlaan, Groot Kolkven, Leijpark en Troelstrastraat zit blauwalg. In de vijver aan de Buurmalsenlaan komt botulisme voor.

Het waterschap plaatst waarschuwingsborden bij de vijvers. Ze houden het water in de gaten. Als bij een volgende meting blijkt dat er geen blauwalg meer is, worden de borden weggehaald. Op de websites dommel.nl en brabantsedelta.nl van de waterschappen staat een actueel overzicht van locaties met blauwalg of botulisme.

Stilstaand water

Blauwalg en botulisme ontwikkelt zich voornamelijk bij hogere temperaturen in de lente en in de zomer. Ook komt het voor in stilstaand water, bijvoorbeeld in grotere vijvers die zich in woonwijken bevinden en in zwemplassen. Contact met het water kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan dit maag- en darmklachten veroorzaken. Botulisme is meestal niet gevaarlijk voor mensen, maar honden en andere dieren kunnen er ziek van worden. Honden kunnen beter niet in met blauwalg en/of botulisme besmet water zwemmen. Ook vissen in deze vijvers wordt afgeraden.