Camera's vervangen verzinkbare palen

03 februari 2020

Slimme camera's regelen vanaf maandag 17 februari de toegangscontrole in het centrum. Nu staan er op 16 plekken verzinkbare palen, maar dat systeem is verouderd.

De verzinkbare palen worden handmatig bediend, er zijn vaak storingen en incidenteel gebeuren er ongelukken. Daarom worden ze vervangen door slimme camera's, die kentekens scannen van de voertuigen in het voetgangersgebied. Waarschuwingsborden maken het verkeer attent op de gewijzigde situatie.

Hoe het werkt

Het zogenoemde kernwinkelgebied is alleen toegankelijk voor laden en lossen tussen 06.00 en 11.00 uur. Buiten deze tijden is het een voetgangersgebied. Alleen hulpdiensten en voertuigen met een verkeersontheffing mogen dan in het voetgangersgebied rijden.

De camera's scannen vanaf 17 februari de kentekens van auto's en vrachtwagens die in het voetgangersgebied rijden. Als een voertuig geen ontheffing heeft, ontvangt de eigenaar een bekeuring van 140 euro (exclusief administratiekosten).

Handhaving met kentekenregistratie valt onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De gegevens van overtreders worden bewaard zolang dat wettelijk verplicht is. Alle andere gegevens worden binnen 72 uur verwijderd.