Campagne waarschuwt senioren voor oplichting

08 september 2020
Hoe voorkom je dat je wordt opgelicht

Het ministerie van Justitie en Veiligheid startte begin september de campagne ´senioren en veiligheid´. Daarin komen concrete tips aan bod om oplichting te voorkomen, maar ook wat je kan doen als je slachtoffer wordt van oplichting.

Tilburg is een van de 100 gemeenten die de voorlichtingsfilmpjes deelt in september. Zelf kunnen inwoners veel doen om het oplichters niet te makkelijk te maken. In september zijn op de social media-kanalen van de gemeente filmpjes te zien met daarin veel voorkomende vormen van criminaliteit. Dat zijn: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing.

Babbeltruc

Elke vrijdag deelt de gemeente een nieuw filmpje via Facebook. De 14e september gaat het over de Babbeltruc , waarbij mensen met een smoesje het huis willen binnendringen om te stelen. Daarna volgt een filmpje over de Hulpvraagfraude (meestal om geld over te maken) die vaak via WhatsApp komt. Tot slot is er aandacht voor het probleem Phishing, waarbij het vaak gaat om nepmailtjes. Hoe zijn deze te herkennen? Het eerste filmpje, Meekijken met pinnen, stond vorige week al op de social media van de gemeente. Acteur Kees Hulst, bekend van de serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen, speelt de hoofdrol in deze filmpjes.

Webinar

Elke dinsdag in september is er van 10:30 tot 11:15 uur een webinar over het thema van de week, gepresenteerd door Catherine Keyl. Een webinar is een soort lezing die bezoekers van een site online kunnen volgen. Het is ook mogelijk om vragen te stellen en reacties te geven. Een panel van experts geeft meer tips en adviezen. Hoe kun je crimineel gedrag herkennen? Wat kun je doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt? Waar kun je terecht als je slachtoffer bent geworden? De webinars bekijken kan via de site maakhetzeniettemakkelijk.nl.