Diamant-groep gaat kinderboerderijen beheren

16 april 2021
Een kindje loopt over een pad tussen de hekken van een kinderboerderij

De Diamant-groep is vanaf dit voorjaar verantwoordelijk voor het beheer van de Tilburgse kinderboerderijen. Samen met vrijwilligers uit de wijk verzorgen zij voortaan de dieren, onder regie van de gemeente.

De Diamant-groep neemt het beheer van de kinderboerderijen over van de verschillende stichtingen die dat tot nu toe deden. De gemeente wordt verantwoordelijk voor het gebouwenbeheer en de financiële boekhouding.

Met dit besluit voldoet de gemeente aan de aangescherpte wet- en regelgeving rond dierenwelzijn, én aan de ambitie om de kinderboerderijen te professionaliseren. De functie van de kinderboerderijen wordt hiermee versterkt. Waar mogelijk krijgen de kinderboerderijen ook ruimere openingstijden. Bovendien ontstaan door de samenwerking nieuwe banen: zo’n 100 mensen kunnen aan de slag in de vorm van dagbesteding of re-integratie. Eind 2021 wordt de nieuwe werkwijze geëvalueerd. Later dit jaar wordt een beslissing genomen over de situatie voor 2022 en verder.

Tilburg heeft 5 openbare kinderboerderijen en twee hertenkampen. In het voorjaar van 2019 stelde de raad een nieuwe visie vast om te kunnen voldoen aan de aangescherpte wet- en regelgeving rondom dierenwelzijn. In het afgelopen jaar is -samen met de stichtingen die de kinderboerderijen nu beheren - gezocht naar een werkbare rolverdeling. In de Diamant-groep ziet de gemeente een goede partner voor het gediplomeerd verzorgen van de dieren. Wethouder Marcelle Hendrickx is blij dat dit langlopende dossier met succes wordt afgerond: “Kinderboerderijen zijn belangrijk voor de wijken en buurten waar ze staan. Het zijn fijne groene plekken in de wijk waar mensen kunnen ontspannen in de drukke stad en kinderen kunnen hier leren over de wereld van natuur en milieu.  Dit is een eerste stap, samen met de Diamant-groep gaan we nu werken om de kinderboerderijen inhoudelijk te versterken en kansen te verzilveren.”

Nieuwe werkwijze

Op dit moment zijn alle kinderboerderijen in verband met de corona maatregelen gesloten, zodra het kan gaan de kinderboerderijen weer open. De Diamant-groep begon in maart al informeel met de nieuwe werkwijze op kinderboerderijen ’t Valleike en Kerkibo en gaat later dit jaar ook aan de slag op het Wandelbos en Maria Goretti (wanneer de nieuwbouw daar wordt opgeleverd).  Met kinderboerderij Stokhasselt verkent de gemeente de mogelijkheden voor een samenwerking die past binnen de visie. Met de dierenweide in Biezenmortel (sinds 1 januari 2021 onderdeel van de gemeente Tilburg) bekijkt de gemeente nog de mogelijkheden. Wethouder Hendrickx: “De afgelopen jaren zijn al de prachtige plekken liefdevol in stand gehouden door grote groepen vrijwilligers. Iedereen die zich hier de afgelopen jaren op welke manier dan ook voor heeft ingezet, wil ik namens Tilburg en de Tilburgers dan ook heel hartelijk bedanken. “