Eerste uur gratis parkeren in parkeergarages centrum

24 december 2021
auto komt uit de garage Pieter Vreedeplein

In de gemeentelijke parkeergarages Koningsplein, Emmapassage, Schouwburg, 013 Tivoli en Pieter Vreedeplein is parkeren tijdelijk gratis tijdens het eerste uur. Daarna geldt het reguliere tarief. Deze maatregel is een tegemoetkoming aan de ondernemers die hard worden getroffen door de lockdown.

De maatregel gaat in op zaterdag 25 december en geldt zolang de lockdown duurt, vooralsnog tot en met 14 januari 2022, en is niet van toepassing op betaald parkeren op straat. In parkeergarage 013 Tivoli is het eerste anderhalf uur gratis, vanwege de extra priklocatie die opent in de Koepelhal. 

Ondernemers

Als klanten het eerste uur gratis kunnen parkeren kan dit een extra stimulans zijn om producten te bestellen en vervolgens bij de winkel op te halen. Dat is juist nu belangrijk, omdat ondernemers dreigen te blijven zitten met hun voorraad. Met deze maatregel hoopt de gemeente Tilburg het bezoek en koopgedrag van inwoners te stimuleren, door de drempel van betaald parkeren tijdelijk weg te nemen. De periode tussen kerst en de jaarwisseling is traditioneel een belangrijke week voor de omzet van ondernemers. Het Ondernemersfonds binnenstad Tilburg is dan ook blij met de maatregel en denkt dat het ondernemers kan helpen in deze moeilijke periode.

Alleen in gemeentelijke parkeergarages

Het eerste uur gratis parkeren geldt alleen voor de gemeentelijke parkeergarages in het centrum. Ook in grote delen binnen de ringbanen geldt er betaald parkeren in de buurt van winkels. Het invoeren van een aangepast tarief in deze gebieden is veel ingewikkelder. Dat komt zowel door de verschillende parkeergebieden en tarieven als vanwege de manier van handhaving (scanauto). Bovendien is het parkeertarief buiten het centrum al veel lager en geldt er in sommige delen nu al een zogenoemd ‘shop & go’-tarief.