Enexis vervangt leiding opnieuw

28 juli 2021
Het trottoir van de Spoorlaan in Tilburg gezien vanaf de hoek Willem II straat - Spoorlaan

Enexis vervangt vanaf volgende week opnieuw een hoofdleiding voor gas aan de Spoorlaan. De kwaliteit van de begin 2020 gelegde leiding blijkt onvoldoende.

De werkzaamheden vallen in een rustige periode voor veel bedrijven aan de Spoorlaan. Bovendien wordt alleen de stoep opengebroken. 

Samen met BrabantWater vervangt Enexis 7000 meter aan leidingen in de Tilburgse binnenstad. Dit project is begonnen in september 2019 en duurt 4 jaar. Verouderde gietijzeren gasleidingen maken plaats voor kunststof exemplaren. De vernieuwing van het grotendeels in de jaren ’50 aangelegde waterleidingnet wordt meteen meegenomen. 

Controle

Aan nieuwe gasleidingen worden hoge kwaliteitseisen gesteld. Ook als ze pas zijn gelegd, worden ze streng gecontroleerd. Bij zo’n controle zijn twijfels gerezen over een vorig jaar gelegde hoofdleiding voor gas aan de Spoorlaan. Deze voldoet niet aan de hoogste kwaliteitseisen. Er zijn diverse reparatiemethodes onderzocht, maar vervanging bleek de beste optie. Daarom heeft Enexis besloten dit stuk leiding uit voorzorg opnieuw te vervangen. 

Dit betekent dat een deel van de Spoorlaan, tussen Stationsstraat en Willem II-straat, moet worden opengebroken. Het gaat alleen om het trottoir tegenover het spoor. Eén rijbaan blijft toegankelijk voor autoverkeer en parkeergarages blijven bereikbaar. Fietsers en voetgangers worden omgeleid.  

Bouwvak

De werkzaamheden beginnen maandag 2 augustus en duren tot ongeveer vrijdag 10 september 2021. Aannemer Rasenberg APK werkt in de bouwvak door om de overlast te beperken, deze periode van 3 weken is normaliter de vakantieperiode voor alle werkers in de (wegen)bouw.

Tegelijk met de vernieuwing van de gasleiding, legt KPN Netwerk NL glasvezel aan in dit deel van de Spoorlaan. Als het trottoir toch opengebroken is, worden deze werkzaamheden meteen meegenomen. 

Bereikbaarheid

De planning van de vervanging van kabels en leidingen in de binnenstad gebeurt in nauw overleg met de gemeente. Waar mogelijk worden werkzaamheden gecombineerd, om de overlast te beperken en kosten te besparen. Daarnaast wil de gemeente voorkomen dat de verschillende werkzaamheden ervoor zorgen dat de bereikbaarheid minder wordt. Want de binnenstad moet wel goed toegankelijk blijven.