Fietsers krijgen vaker voorrang op rotondes

07 april 2021
Rotonde aan de Dalemdreef

(Foto Beeldveld / Wilfried Scholtes)

De gemeente gaat de voorrangsregeling aanpassen op 23 rotondes binnen de bebouwde kom, zodat fietsers en voetgangers daar voortaan voorrang krijgen.

De eerste aangepaste rotonde aan de Dalemdreef is klaar. In de Molenstraat in Berkel-Enschot wordt nu gewerkt aan een nieuwe voorrangsrotonde.

Auto's nu nog voorrang

Op de meeste rotondes in Tilburg moeten fietsers en voetgangers nog voorrang geven aan het autoverkeer. De voorrangsregeling aanpassen is een grote klus, waar de gemeente de komende 4 jaar mee bezig is. Rotondes op industrieterreinen, turborotondes en rotondes met stoplichten krijgen geen aanpassing. Daar krijgen de fietsers en voetgangers géén voorrang vanwege de verkeersveiligheid op deze punten.

4 jaar werk

De aanpassingen duren 4 jaar, daarom gelden er verschillende voorrangssituaties. Op de ene rotonde krijgen fietsers en voetgangers al wel voorrang, maar op de volgende misschien nog niet. Dat betekent extra alert zijn bij rotondes en goed letten op de verkeersborden die de voorrangssituatie aangeven. Zo werken we samen aan een stad waar je goed en veilig kunt fietsen en lopen.

Fietsen en wandelen is gezond voor de fysieke en geestelijke gezondheid. Daarnaast draagt het verruilen van de auto door fietsen en wandelen bij aan een schonere lucht. Het is ook goedkoper en het bevordert de  bereikbaarheid van de binnenstad. Daarom wil de gemeente fietsen en wandelen in Tilburg prettiger en comfortabeler maken. Het college heeft een Fietsagenda en Loopagenda opgesteld, waarin onder andere wordt gepleit voor vaker voorrang voor fietsers en voetgangers. In lijn met deze ambitie past de gemeente Tilburg de voorrangssituatie aan. Meer informatie op de pagina rotondes op deze website. Op deze pagina staat een kaartje met de rotondes die de komende jaren worden aangepast.