Finale diabetes challenge 2020 in Tilburg

28 september 2019

180 Tilburgers deden dit jaar mee aan de Nationale Diabetes Challenge. Zaterdag 28 september is de finaledag. Volgend jaar is de afsluiting van de challenge in Tilburg.

De challenge ofwel uitdaging is een 20 weken durend wandelprogramma voor mensen met diabetes en diverse andere chronische aandoeningen. Samen met professionals trainen zij in kleine stappen naar de Nationale Diabetes Challenge week en finaledag toe. Aan de finaledag doen elk jaar zo'n 4 a 5 duizend deelnemers mee.

Wandelen als behandeling

Het Sportbedrijf van de gemeente Tilburg coördineert de activiteiten die vanuit de verschillende locaties plaats vinden. Samen met de essentiële inbreng van de huisartsen en fysiotherapeuten worden mensen doorverwezen naar deze challenge. In plaats van medicatie krijgt men een wandelprogramma voorgeschreven onder het motto: wandelen is behandelen. Veel deelnemers met diabetes hebben dan ook na verloop van tijd minder medicatie nodig. Ter ondersteuning van de wandelaars zorgt het Sportbedrijf voor gediplomeerde wandeltrainers. Ook is er aandacht voor voeding en voorlichting door Diabetes specialisten van onder andere het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.

Resultaten

Uit onderzoek blijkt dat ruim 80% van de zorgprofessionals een betere kwaliteit van zorg ervaren en beter contact met de patiënt. De huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten etc. lopen dan ook wekelijks mee. Dat zorgt voor andere gesprekken en dus een heel andere relatie met de patiënt. Ruim 60 % geeft aan de Diabetes al na 20 weken beter te kunnen managen, bijna 90% geeft aan door te wandelen na deze Challenge, en 75% heeft meer sociale contacten na afloop.