'GFT, wat doe jij ermee?'

30 januari 2019

8 Brabantse gemeenten zijn in 2019 gestart met de campagne 'GFT, wat doe jij ermee?'. Inwoners krijgen tips hoe ze makkelijk GFT kunnen scheiden en hoe ze afval kunnen voorkomen.

Er zitten nog teveel etensresten, groente- en fruitresten in het restafval. Dat is jammer, want dit zijn waardevolle grondstoffen. O.a. daarom is de campagne van de 8 gemeenten gestart. 

Voedselverspilling terugdringen en GFT apart houden

Van ons eten verdwijnt zo’n 13 procent jaarlijks ongebruikt in de restafvalcontainer. Dat is ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 700 miljoen kilo goed voedsel. De oorzaken van voedselverspilling zijn verschillend: te veel ingekocht, te lang bewaard, te veel gekookt of gewoon niet lekker. Uit analyses blijkt dat huishoudens niet alleen ongebruikt voedsel weggooien in de restafvalcontainer, maar ook schillen, stronken, kaasresten, eierschalen, koffiedik, theeresten en vlees- en visresten. Groente- en fruitafval dat dus niet terecht komt in de GFT-container, maar via de restafvalcontainer in de verbrandingsoven. Dit terwijl van GFT juist biogas en compost kan worden gemaakt.

Wethouder Berend de Vries (Circulaire Economie en Afval): "Nog steeds verdwijnt er veel GFT-afval per jaar in het verkeerde gedeelte van de duocontainer. Dat is een heleboel extra gewicht, die we kunnen verminderen. Door hier actief aandacht voor te blijven vragen, streven we naar het verlagen van restafval."

Maak het makkelijker

Het is een uitdaging om inwoners hiertoe aan te zetten. Daarom focust de campagne in eerste instantie juist niet op bewustwording en het belang voor het milieu, maar op het gedrag dat mensen vertonen. De campagne ‘GFT, wat doe jij ermee’ gaat daarom uit van het concept ‘gemak’: Hoe kunnen we het de inwoners zo makkelijk mogelijk maken om geen voedsel te verspillen en GFT goed te laten scheiden? Wordt vervolgd! 
 
Meer informatie over afval staat op de pagina's afval op deze website. Inwoners kunnen ook de afvalwijzer-app downloaden met tips over afval scheiden.