Gigantische circulaire kroonluchter in LocHal

05 juli 2021
wethouder, bibliotheekbestuurder en initiatiefnemer tonen de datum en een Petlamp

(Foto VanPETnaarPRET)

De LocHal krijgt een gigantische kroonluchter van zwerfafval petflesjes. Deze circulaire KroonluchterØ13 hangt er van half september tot eind december. De gemeente ondersteunt het initiatief. 

Het idee voor de kroonluchter komt van vanPETnaarPRET. Rolph Adriaansen, de man achter dit project, wil mensen ervan bewust maken dat je van afval mooie nieuwe dingen kunt maken. 

De KroonluchterØ13 is een set van 169 zogenoemde Petlampen, met elk een afmeting van ongeveer 13 x 13 centimeter. De lampen zijn gemaakt van 100 % gerecyclede petflesjes. De kroonluchter krijgt een oppervlakte van 30 vierkante meter en een hoogte van 18 meter. 

Statiegeld op petflesjes

Rolph Adriaansen, wethouder Rick Grashoff en bestuurder Peter Kok van Bibliotheek Midden-Brabant kondigden de onthulling van de bijzondere lamp vorige week aan. Ze deden dat op een bijzonder moment: een dag na de invoering van statiegeld op petflesjes. 

Om het ophangen van de circulaire KroonluchterØ13 mogelijk te maken, is een crowdfunding gestart. Op die manier wil vanPETnaarPRET 6.500 euro ophalen voor de lamp. Iedereen die het project een warm hart toedraagt, kan een euro bijdragen, een lamp adopteren of spullen beschikbaar stellen. Ook de gemeente Tilburg adopteert een lamp. Meer informatie over hoe je kunt bijdragen vind je via deze link.

Tilburg Schoon

Het idee voor de KroonluchterØ13 is in 2019 ontstaan, toen het statiegeld op petflesjes werd aangekondigd. Samen met Plus IJsselstein aan de Besterdring begon vanPETnaarPRET de actie Petsparen. Mensen kregen voor elk ingeleverd flesje 5 eurocent spaartegoed. Dit werd bijgeschreven op een spaarkaart, waarmee je korting kon krijgen bij de supermarkt. 

VanPETnaarPret wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Tilburg. Het initiatief past helemaal bij Tilburg Schoon, de aanpak van de gemeente om samen met inwoners zwerfafval tegen te gaan. Via deze link vind je meer informatie over Tilburg Schoon.