Goede Start voor ieder kind

06 september 2018

In Tilburg verdient ieder kind gelijke kansen om zijn talenten te ontwikkelen. Daarover werden het afgelopen jaar onder de noemer Goede Start gesprekken gevoerd. Op het symposium Goede Start op 12 september delen ouders en professionals hun verhalen en de lessen die daaruit te leren zijn.

Daarnaast worden er op het symposium diverse lezingen gegeven. De gesprekken van Goede Start waren er om te horen hoe Tilburg kinderen en jongeren een goede start kan bieden. Om er met elkaar voor te kunnen zorgen dat Tilburg een kindvriendelijke stad is. Waarin het geluk, de gezondheid en het welzijn van kinderen centraal staat. Zodat ze hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen. Honderden ouders, kinderen, professionals en andere betrokkenen deelden hun verhalen. Deze ervaringen en de wetenschappelijke analyse daarvan geven inzicht in wat écht helpt om kinderen een goede start te geven. Goede Start is een van de thema's van de Agenda Sociaal 013: een langdurig pact van, voor en met de stad.

Voorloper

Tilburg is voorloper als het gaat om de aanpak rondom een goede en veilige start voor kinderen. We durven op een andere manier te kijken en te handelen. We doen het net ietsje anders: we doen het op z'n Tilburgs. We zetten samen met partners in de stad de schouders onder een duurzame aanpak op maat. Om zo het verschil te kunnen maken voor onze kinderen. Reden voor minister Hugo de Jonge om tijdens het symposium zijn landelijke actieprogramma Kansrijke Start te lanceren in Tilburg. Met dit programma wil de minister de lokale coalities ondersteunen. In Tilburg staat die lokale coalitie al: GGD, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, FAM, gemeente Tilburg, Sterk Huis, en ook inwoners, jongeren, welzijnswerk, woningbouw, onderwijs maken er deel van uit. Het actieprogramma Kansrijke Start sluit naadloos aan op onze bevindingen in de stad: de eerste 1000 dagen in het leven van een kind zijn cruciaal. De minister was al eerder te gast in onze regio. Hij was enthousiast over de pilots Nu Niet Zwanger en de Aanpak Kindermishandeling. Zijn suggestie voor de rest van Nederland om deze succesvolle pilots 'af te kijken' heeft gewerkt. Meerdere gemeentes hebben de werkwijze van Tilburg overgenomen.