Gouden Legpenning voor Gerrit (Pater) Poels

16 juni 2017
Pater Poels uitreiking Gouden Legpenning

Gerrit (Pater) Poels heeft een Gouden Legpenning ontvangen van de gemeente Tilburg. Hij kreeg de onderscheiding op 16 juni uit handen van burgemeester Peter Noordanus.

Pater Poels kreeg de hoogste gemeentelijke onderscheiding voor zijn jarenlange werk waarbij hij elke dag brood uitdeelt aan minder vermogenden in Tilburg. En voor de hulp die hij aan deze mensen geeft. Burgemeester Noordanus reikte de onderscheiding uit aan Gerrit Poels tijdens zijn 50-jarig jubileum als weldoener 'Pater Poels' bij Broodnodig (de Pollepel) in de Stedekestraat 7.

Huize Poels

Hoewel Gerrit Poels (88) al in 1969 uittrad als priester, is hij nog steeds vooral bekend onder de naam Pater Poels. Hij is onder andere oprichter van ‘Huize Poels’, kringloopbedrijf La Poubelle, Blut, sociaal eethuis 'de Pollepel' en het burgerinitiatief Broodnodig van Stichting Poels. 'De Broodpater' brengt, ondanks zijn hoge Leeftijd, elke nacht op de fiets brood naar mensen die dat nodig hebben. Poels helpt ook mensen bij hem thuis. En sinds 2 februari 2017 doet hij dat wederom vanuit Poels' Pollepel aan de Stedekestraat in Tilburg. Gerrit Poels heeft zijn leven in het teken gesteld van hulp op microniveau, maar eigenlijk is zijn boodschap veel breder: Help elkaar. Gerrit Poels heeft eerder al een koninklijke onderscheiding gehad. Hij is Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2001 ontving hij de Gouden Speld van de gemeente en later kreeg hij ook een tegel in de Walk of Fame.

Legpenning

De Gouden Legpenning is de hoogste gemeentelijke onderscheiding van Tilburg. Deze wordt bij hoge
uitzondering uitgereikt aan iemand die een uitzonderlijke persoonlijke prestatie heeft geleverd voor de Tilburgse samenleving. De werkzaamheden zijn uniek en leveren een onmiskenbare, grote bijdrage aan de leefbaarheid en/of het imago van Tilburg.