GroeiTuin013 op Stadsakker open

16 september 2021
Wethouder Esmah Lahlah opent GroeiTuin013

Donderdag opende wethouder Esmah Lahlah officieel de poorten van GroeiTuin013 op de Stadsakker. Hiermee krijgt de voormalige StadsTuinderij een nieuwe, vaste plek aan de Reeshofdijk 30 in Tilburg.

GroeiTuin013 is een collectieve tuin waar vrijwilligers, dagbesteders en buurtbewoners in contact komen met de natuur en elkaar. 

Sinds GroeiTuin013 groen licht kreeg van de gemeente is er hard gewerkt op de Stadsakker aan de Reeshofdijk. Wethouder Esmah Lahlah: “De Stadsakker als groene huiskamer van Tilburg is een verrijking voor Stadsbos013. Een plek die de verbinding vormt tussen stad en buitengebied en waar de focus ligt op sociale impact.” Deze groene huiskamer is ontstaan in nauwe samenwerking met de bewoners van omliggende wijken, maatschappelijke organisaties en ondernemers, de gemeente, de provincie en andere co-financiers. De inrichting van het perceel van ruim vier hectare was de eerste stap in de realisatie van GroeiTuin013. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een centraal paviljoen komt met plaats voor educatie, bijeenkomsten, een streekproductenwinkel en ondersteunende horeca. De ontwikkeling van GroeiTuin013 zal gefaseerd verlopen. De komende paar jaren is er een tijdelijke huisvesting voor de werkruimten, de vrijwilligersverblijven en het winkeltje. 

Samen groeien en bloeien

Stichting Het Werkt heeft de afgelopen jaren samen met vrijwilligers en dagbesteders van StadsTuinderij Piushaven het belang van een collectieve tuin aangetoond. De opgedane kennis en ervaringen zullen zij meenemen naar GroeiTuin013. GroeiTuin013 moet zorgen voor sociale verbinding. 

In GroeiTuin013 werken veel actieve vrijwilligers samen en verbouwen groenten, fruit, bloemen en kruiden. Het is een plek voor dagbesteding voor zorgcliënten. Maar ook een plek waar ruimte is voor leren in de praktijk. De inrichting van het perceel versterkt de biodiversiteit van het gebied en draagt bij aan een gezonde leefomgeving. Een prachtige toegangspoort tot Stadsbos013. 

Meer informatie? Kijk op www.groeituin013.nl