Heel Tilburg aan de ton 

10 november 2020
Meneer in blauwe overal bij een regenton

(Foto: Stichting Op Groene Voet)

Na 3 jaar heeft stichting Op Groene Voet bijna 1000 regentonnen geplaatst in Tilburgse tuinen. Een regenton bespaart watergebruik en zorgt ervoor dat het grondwater op peil blijft. De stichting plaatst ook een overloop. Als de ton vol zit, kan het overtollige regenwater weglopen, zodat de bodem een waterbuffer op kan bouwen.

De regentonnenacties van stichting Op Groene Voet zijn een voorbeeld voor andere steden. Naast korting op de ton, installeert de stichting de tonnen zelf in Tilburg, meestal ook met een overloop naar de tuin. 

Steeds mensen zien het belang in van een gezonde tuin. Het regenwater levert een bijdrage aan het verduurzamen van de tuin. Op een gemiddeld dak van een huis van 4 bij 5 meter valt per jaar 16.000 liter water. Een huishouden kan na aanschaf van een ton ongeveer 2000 liter gebruiken voor de planten in de tuin, vooral in de zomermaanden. De resterende 14.000 liter gaat, bij normaal gebruik van een regenton, alsnog terug via de regenpijp naar de riolering en mengt zich daar met vervuild water. Na zuivering wordt dit drinkwater. Als water terugloopt in de tuin, is ongeveer 6.000 liter drinkwater per jaar te besparen.

Looppad

Een overloop voor het afvoeren van water in de tuin loopt meestal onzichtbaar onder een looppad door naar de andere kant van de tuin, of naar een grindstrook. Zo bouwt de bodem van de tuin een waterbuffer op en blijft het grondwater beter op peil. Dit effect is sterker naarmate in een straat of wijk meer tonnen zijn aangesloten. Het aantal liter per jaar dat in Tilburg nog is op te vangen, is heel groot. De herfstactie voor de regenton installatie loopt nog in november.