Heringericht Sint Annaplein officieel geopend

13 december 2017
Foto van het Sint Annaplein

Het opnieuw ingerichte Sint Annaplein is deze week officieel geopend. De opknapbeurt was een initiatief van ondernemers en buurtbewoners rond het plein.

Met de nieuwe inrichting willen zij verwijzen naar oud-buurtbewoner Vincent van Gogh.  
De beroemde schilder woonde als middelbare scholier in een kosthuis aan het plein. Dat was eind 19e eeuw. Hij ging destijds naar de hbs in het huidige Paleis-Raadhuis. Zowel de plek waar zijn kosthuis stond, als Vincents Tekenlokaal in het Paleis-Raadhuis, zijn sinds kort officieel Van Gogh Monument.

Silhouet

Allerlei elementen op het plein verwijzen naar Van Gogh. Zo staat er een stalen silhouet van de 13-jarige Vincent. Ook staan er onder meer een speciaal bengske en 2 spades op het plein. Die spades staan afgebeeld op een schets, waarvan wordt verondersteld dat de kunstschilder deze heeft gemaakt tijdens zijn bijna tweejarige verblijf in Tilburg.

Klimaatbestendige tegels

Ook bijzonder aan het plein is het gebruik van klimaatbestendige tegels. Deze zijn uitgevoerd in kleuren die de sfeer oproepen van Van Goghs Brabantse periode. De tegels zorgen voor een geleidelijke (regen)waterafvoer. De 6 bomen op het plein waren er namelijk slecht aan toe. Door de dichte bestrating die er lag, kregen ze te weinig water en droogden ze uit. De nieuwe bestrating bestaat volledig uit Rain(a)Way-tegels. Een deel ervan is waterdoorlatend, zodat het regenwater de grond in kan lopen. Onder deze bestrating zijn waterreservoirs geplaatst. Zo krijgen de bomen ook water wanneer het een lange periode droog is.

De Rain(a)Way-tegels zijn ontworpen door Fien Dekker. Door het gebruik van dit vernieuwende type bestrating was het Sint Annaplein onlangs onderwerp van een artikel in het internationale Smart Magazine.