Herstructurering Groeseind klaar

09 februari 2018
Luchtfoto van de nieuwe wijk Groeseind

De herstructurering van de Tilburgse wijk Groeseind is klaar. Voorheen was dit een buurt met veel verouderde arbeiderswoningen. Nu is er een mix van koop- en huurwoningen. De herstructurering duurde 15 jaar.

In de Bisschoppenbuurt en Pietersbuurt zijn ongeveer 380 huurwoningen, een basisschool en een industrieterrein gesloopt. Daarvoor in de plaats kwam een mix van ruim 470 nieuwe koop- en (sociale) huurwoningen. De plannen voor de nieuwe wijk werden in 2007 gemaakt. Inwoners zijn daarbij vanaf het begin betrokken. Uitgangspunt voor de nieuwe wijk was een frisse en groene uitstraling en een open karakter. Er is veel gedaan met het groen in de openbare ruimte. Onder meer met de komst van een nieuw park met speeltoestellen.

Levendig

Wethouder Berend de Vries: "Een levendig en toekomstbestendig Groeseind, met dit doel zijn we in 2002 gestart met de herstructurering van de verouderde arbeiderswijk. Ik denk dat we met zijn allen, en niet op de laatste plaats de bewoners, trots zijn op het eindresultaat. Groeseind is echt een geweldige wijk geworden, een visitekaartje van de stad Tilburg."   

Klankbordgroep

De bewoners van Groeseind-Hoefstraat waren bij de plannen betrokken. In een klankbordgroep gaven zij advies over de speelplekken in de wijk, over de architectuur, eigenlijk over alles wat zij belangrijk vonden. Deze inspraak heeft geleid tot een wijk voor de buurt met een groot, centraal park, autoluwe straten en een grote diversiteit aan architectuur waardoor geen straat hetzelfde is en de indruk ontstaat dat de wijk door de tijd heen zo is gegroeid.

Voor de vernieuwing van Groeseind werkten de corporaties WonenBreburg en Tiwos en ontwikkelaars Janssen de Jong projectontwikkeling en Hurks vastgoedontwikkeling samen met de gemeente. Janssen de Jong Projectontwikkeling en WonenBreburg ontwikkelden het zuidelijk deel van deze Tilburgse wijk. Deze woningen zijn gebouwd door Janssen de Jong Bouw Zuid. Het noordelijke deel van de wijk is ontwikkeld door woningcorporatie Tiwos en Hurks. De gemeente Tilburg was gedurende het hele ontwikkelproces nauw betrokken.