Jan Leyers wint E. du Perronprijs 2018

03 april 2019

(Foto: Jef Boes)

Jan Leyers heeft de E. du Perronprijs 2018 gewonnen voor zijn boek Allah in Europa: reisverslag van een ongelovige. Hij krijgt de prijs, een bedrag van 2500 euro en een textielobject, op 16 april in de LocHal.

De jury vindt het boek een 'fascinerend boek waarin een veelheid aan ideeën en opinies aan de orde komt, waaraan de lezer zijn of haar eigen mening kan scherpen'. Het leest volgens de jury 'als een spannend verslag van gesprekken waarin heel verschillende denkbeelden tegen elkaar afgewogen worden'. De jury vindt het knap dat het boek nergens belerend of dwingend wordt, hoewel het overduidelijk een pleidooi is voor een open divers en inclusief Europa. De andere genomineerden voor de prijs waren Ilja Leonard Pfeijffer (Grand Hotel Europa) en Jolande Withuis (Raadselvader).

By aaaa

Het textielobject is ontworpen door studio ‘by aaaa’ (Moyra Besjes en Natasja Lauwers) en gemaakt door het TextielMuseum in Tilburg.
Voor de uitreiking van de prijs op 16 april om 20:00 uur is de E. du Perronlezing. Gloria Wekker, emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht, geeft die lezing.
 
De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente, de Tilburg School of Humanities & Digital Sciences van Tilburg University en Kunstloc Brabant. In 2018 won Margot Vanderstraeten de prijs voor haar boek Mazzel Tov (2017). Eerdere winnaars waren onder meer Stefan Hertmans (2016), Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Warna Oosterbaan en Theo Baart (2014), Mohammed Benzakour (2013), Koen Peeters (2012) en Ramsey Nasr (2011).