Jeugd laten kennismaken met circulaire economie

29 juni 2021
Jongen knutselt aan tape recorder

Ontdekstation013 en Midpoint Brabant werken samen om kinderen en jongeren kennis te laten maken met circulaire economie. Bij deze economie worden bestaande materialen en producten zo lang mogelijk gebruikt, hersteld of hergebruikt. In het pand van het Ontdektstation013 in de Spoorzone zijn activiteiten in dit thema.

Kinderen leren onder meer hoe ze nieuwe producten kunnen maken van restmateriaal. Een koffiekopje van koffiedrab maken bijvoorbeeld. Of zeep van sinaasappelschillen. Ook staan er knutselfilmpjes online die kinderen thuis kunnen bekijken. Bijvoorbeeld over het maken van knuffels van oude sokken. Een mooi initiatief is ook de workshop waarbij kinderen aan de slag gaan met een eigen circulaire moestuin. Aan de hand van een verhaal over oma Wortel onderzoeken ze wat je met resten van groente kunt doen. Ze leren over de groei van planten en onderzoeken het verschil tussen het effect van donker en licht op groenten. In eenvoudige taal leren de kinderen en jongeren wat het inhoudt om circulair te denken en doen.

Zelf mee aan de slag gaan

Het doel van deze samenwerking is om de jeugd te laten ontdekken wat circulaire economie is en waarom het zo belangrijk is om er zelf mee aan de slag te gaan. Door elkaars kennis en middelen te delen, creëren de organisaties een ‘broedplaats’ van circulaire initiatieven voor nieuwe generaties. Ontdekstation013 in de Spoorzone organiseert activiteiten voor kinderen en jongeren op het gebied van wetenschap en techniek. Midpoint Brabant is een organisatie die intermediair is tussen bedrijven, het onderwijs, overheden en maatschappelijke organisaties.

Circulair in 2045

Marcelle Hendrickx, wethouder onderwijs van gemeente Tilburg: “We hebben de ambitie om de Tilburgse economie in 2045 100% circulair te maken. Daarvoor moeten we nog vele stappen zetten. En waar beter beginnen dan bij de kinderen van nu, de werknemers van de toekomst? Het is daarom cruciaal om zowel jongeren als onderwijsinstellingen hier intensief bij te betrekken.”

Maartje Mutsaers, directeur van Ontdekstation013, is blij met de samenwerking: “Voor kinderen ontwikkelen we al workshops en programma’s in wetenschap en techniek voor lessen, gezinsuitjes en kinderfeestjes. Nu gaan we ze met laagdrempelige en creatieve activiteiten ook meer leren over circulaire economie. Ze ontdekken zelf wat dit inhoudt en hoe ze tot oplossingen kunnen komen.”

Sarah Kostense, projectleider bij de regionale economische ontwikkelorganisatie Midpoint Brabant, vult aan: “Wij helpen bij het ontwikkelen en introduceren van nieuwe ideeën die bijdragen aan een slimme economie en een toekomstbestendige samenleving. Zo ontwikkelen we onder de naam Up New allerlei programma’s voor het circulair maken van producten in de hele keten, zoals voor textiel, leer, de bouw en voeding. We beginnen bewust met de jongste jeugd en zijn super trots dat we dit samen kunnen doen met Ontdekstation013.”

Circulair onderwijs

Dit project maakt deel uit van het programma Circulair Onderwijs van Midpoint Brabant waarbij diverse onderwijspartners uit Midden-Brabant werken aan een circulair onderwijs programma. Zo bouwen zij samen aan de circulaire samenleving van de toekomst.