Kick-off 75 jaar Tilburg vrij

13 september 2019

27 oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat Tilburg werd bevrijd. De stad gaat dit vieren met o.a. exposities, een bevrijdingsconcert en een tour en taptoe door de stad. De officiële aftrap was 13 september in de LocHal.

Een aantal activiteiten start halverwege oktober. Fotograaf en restaurateur Jan van Oevelen heeft in het kader van de bevrijding een aantal foto's van de bevrijding van 1944 ingekleurd. Vanaf 16 oktober is daarvan een expositie in TijdLab in de LocHal.

Officiële start

De officiële start van Tilburg 75 jaar vrij is op 24 oktober met het Vrijheidsconcert in de Concertzaal. Het concert wordt verzorgd door de Marinierskapel, soliste is Suzan Seegers (bekend van Evita en Les Miserables). In de Wagenmakerij is op 25 oktober de theatervoorstelling Oorlogstuig gespeeld door theatergroep Bluv. Op 27 oktober zelf is er een tour en taptoe door de stad, o.a. met 100 Schotse militairen van het Royal Regiment of Scotland. Aan de taptoe doen onder meer negen Pipe Bands mee.  In het Vrijheidspark is de 27e een zogenoemde Peace and Jam: een herbeleving van de 'balkonscene' bij het gemeentehuis. Ook wordt een Tilburgse film over de bevrijding getoond. Verder onder meer live muziek en presentaties over de bevrijding met studenten van ROC en Fontys. De activiteiten lopen door in november en december en ook in 2020 staan er nog dingen op de rol.