Koninklijke onderscheiding voor Thea van Blitterswijk

16 november 2018

Mevrouw T.H.M. (Thea) van Blitterswijk uit Tilburg kreeg op 15 november 2018 een Koninklijke onderscheiding. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw van Blitterswijk kreeg deze onderscheiding vanwege haar jarenlange inzet voor het Ronde Tafelhuis in Tilburg en haar werk als pastoraal werker bij de Norbertijnenparochie Heikant-Quirijnstok. Burgemeester Weterings reikte de onderscheiding uit tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van het Ronde Tafelhuis op donderdag 15 november.

Thea van Blitterswijk (60) is één van de initiatiefnemers van het Ronde Tafelhuis. Vanaf 1998 heeft zij toegewerkt naar de oprichting van dit interreligieus ontmoetingscentrum. In 2008 opende het Ronde Tafelhuis zijn deuren in de voormalige Driekoningenkerk aan het Wagnerplein. Inmiddels is het daar gevestigd in een nieuw gebouw waar ook de bibliotheek en het stadskantoor zijn gehuisvest. Het Ronde Tafelhuis is een plek waar religie, zingeving en levensbeschouwing een belangrijke plaats innemen. Thea van Blitterswijk is de spil
waaromheen alle activiteiten en initiatieven zich afspelen. Daarnaast is zij sinds 1980 werkzaam voor de Norbertijnenparochie Heikant - Quirijnstok als pastoraal medewerker. Van 1997 tot 2002 heeft zij leiding gegeven aan ontmoetingsruimte De Boomgaard op het AZC aan de Vlashoflaan. Haar maatschappelijke inzet ging verder dan de grens van Nederland. In het verleden deed zij namelijk vrijwilligerswerk in Mozambique. Zij hielp daar mee aan een ontwikkelingsprogramma voor de lokale bevolking. Ook was zij bijna 20 jaar lid van de werkgroep Tilburg - Miskolc in Hongarije en sinds 2010 is zij actief voor de zuster/broedergemeenschap van de Norbertijnen van Zsambek, eveneens in Hongarije.