Lawyers for Lawyers Award voor June

19 mei 2017
Advocate June

Advocate June uit Thailand krijgt 19 mei de Lawyers for Lawyers award. De mensenrechtenactiviste woont 3 maanden in Tilburg in het kader van het Shelter City-project.

Ze krijgt in Tilburg onderdak omdat ze in haar eigen land niet vrij kan bewegen en bedreigd wordt. June (31) krijgt de prijs onder meer omdat ze zich voor een aantal geruchtmakende zaken gratis heeft ingezet. In het juryrapport wordt ze onder meer geroemd voor haar 'unwavering courage and commitment'. De jury prijst ook haar inzet voor de mensenrechtensituatie in Thailand die in het Westen onbekend is. Sirikan June Charoensiri is de eerste vrouw die de Lawyers for Lawyers Award krijgt.

Advocatencollectief

June is medeoprichter van Thai Lawyers for Human Rights (TLHR), een advocatencollectief dat kort na het einde van de militaire staatsgreep op 22 mei 2014 werd opgericht. TLHR verleent juridische hulp en houdt de mensenrechtensituatie in Thailand in de gaten. June werd in een jaar tijd aangeklaagd voor maar liefst 4 strafbare feiten die verband houden met haar professionele activiteiten. Als zij schuldig wordt bevonden aan deze aanklachten, kan ze een gevangenisstraf van tenminste 10 jaar krijgen. Daarnaast initieerde de politie nog een zaak tegen haar op beschuldiging van het ‘indienen van valse informatie’, omdat zij een klacht had ingediend tegen de politie. Als deze zaak wordt voortgezet, kan zij veroordeeld worden tot maximaal 5 jaar gevangenisstraf.
 
Switch/ContourdeTwern begeleiden June in Tilburg. De Lawyers for Lawyers Award bestaat vanaf 2011. Het is een initiatief van de Nederlandse maatschappelijke organisatie Lawyers for Lawyers (L4L).