Lenin Bista te gast in kader van Shelter City

03 april 2019

Mensenrechtenverdediger Lenin Bista is tot eind juni te gast in Tilburg in het kader van Shelter City. Dit is een initiatief voor mensenrechtenactivisten die in hun thuisland bedreigd worden.

Lenin Bista (31) komt uit Nepal. Hij is daar voorzitter van het Discharged People's Liberation Army Nepal (D-PLAN) en hij geeft leiding aan de organisatie Peace Envisioners. Samen met zijn collega’s zet Lenin zich in voor voormalig kindsoldaten.

Gastlessen

Lenin gaat tijdens zijn verblijf in Tilburg gastlessen geven aan het Koning Willem II College, het Theresialyceum en het Beatrix College. Hij is te gast bij de gemeenteraad en gaat in gesprek met wethouders. Verder bezoekt hij o.a. het Europees parlement in Brussel en gaat hij een lezing verzorgen voor studenten en medewerkers van Tilburg University.

Niet-gekwalificeerd

Lenin eist een eerlijke behandeling en afschaffing van het label 'niet-gekwalificeerd' dat in Nepal geldt voor voormalig kindsoldaten. Bista was zelf kindsoldaat op 11-jarig leeftijd. Hij zegt daarover: "Ik was 11 toen ik met een wapen liep. Ik had naar school moeten gaan toen. Dit is een van de dingen in mijn leven waar ik het meeste spijt van heb." Ongeveer 3.000 minderjarigen werden gedwongen gerekruteerd tijdens de burgeroorlog in Nepal. Als minderjarigen werden ze uitgesloten van de vredesregeling in 2006. Omdat ze hun jeugd vechtend hebben doorgebracht, zijn veel ex-kindsoldaten ongeschoold en vinden ze het als volwassenen moeilijk om werk te vinden. Bovendien worden ze vaak geconfronteerd met aanzienlijke stigmatisering vanuit de gemeenschap.

Zijn verblijf in Nederland (Tilburg) geeft Lenin de ruimte te reflecteren op zijn werk in Nepal. Hij wil het bewustzijn over de problematiek van voormalig kindsoldaten vergroten en daarom graag op bijeenkomsten spreken.  Hij wil leren over vreedzame transities en zijn internationale netwerk vergroten. Hij heeft gemerkt dat internationale aandacht voor zijn zaak bijdraagt aan zijn veiligheid.

Informatie over het Shelter City initiatief is te vinden op de website sheltercity.nl.