Lichtmonument in het Vrijheidspark

21 januari 2020
Het lichtmonument LEVENSLICHT

(Foto: Marco de Swart)

In het Vrijheidspark is van 27 januari t/m 2 februari een deel van het lichtmonument LEVENSLICHT te zien. Het monument staat stil bij de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz. Op 27 januari 2020 is dat 75 jaar geleden.

Doel van het monument is om het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens WOII zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten en buren waren. Het hele monument bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen. Dit is het aantal slachtoffers in Nederland van de Holocaust. De stenen lichten om de paar seconden op, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de plaatsen waar ze liggen, wordt gemist. In Tilburg ligt een deel van de stenen. Ook in andere gemeenten komen stenen te liggen. Het monument is gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde.

Holocaustmonument

LEVENSLICHT is gemaakt op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het wordt 27 januari om 17:00 uur geopend door burgemeester Theo Weterings en het Comité Nationale Herdenking 4 mei Tilburg. Tilburg krijgt naast LEVENSLICHT ook een permanent Holocaustmonument. De Tilburgse kunstenares Tine van de Weyer is bezig met de realisatie van dit monument, dat voor 4 mei 2020 een plek krijgt in het Vrijheidspark. Meer informatie over de activiteiten rond Tilburg 75 jaar vrij staat op de website tilburg75jaarvrij.nl.