LocHal wint de NRP Gulden Feniks 2019

26 juni 2019

De LocHal is één van de drie winnaars van de NRP Gulden Feniks 2019. Dit is een belangrijke architectonische prijs voor herontwikkelingsprojecten van het Nationaal Renovatie Platform (NRP).

Het werd dinsdagmiddag uitgereikt in Den Haag tijdens de Nationale Renovatie- en Transformatiedag. Opdrachtgevers, ontwerpers en bouwpartijen van de drie winnaars namen de prijzen in ontvangst: de LocHal in Tilburg, de Stationsrenovatie Metro Oostlijn in Amsterdam en, als wildcard, de Kijkkoepel Fort bij Krommeniedijk in Uitgeest. Zij werden geselecteerd uit 79 inzendingen.

Juryrapport

De jury was zeer enthousiast over de transformatie van de LocHal: 'De LocHal is in haar korte bestaan nu al een internationaal voorbeeld voor nieuwe stedelijke publieke programma’s, waarbij samenkomst, leren, werken, cultuur en verblijven samensmelten tot nieuwe stedelijke plekken’.

Wethouder Berend de Vries is trots op de prijs: "Deze prijs is een bekroning op de inspanning om het industrieel erfgoed in de Spoorzone van Tilburg te behouden. Het is een erkenning dat we er in geslaagd zijn om samen met partners een belangrijke ambitie te realiseren."

Huiskamer

De LocHal is het nieuwe kloppende hart van de Spoorzone Tilburg. De voormalige locomotiefwerkplaats is getransformeerd tot een 'huiskamer van de stad'. Het succes van de LocHal ligt in de samenwerking tussen verschillende partijen. Gemeente, gebruikers, ontwerpers, ingenieurs en bouwers werkten samen aan een gemeenschappelijk doel.