Minder Taxus opgehaald door warme zomer

06 november 2018

De inzameling van taxussnoeisel in 2018 in Tilburg was goed voor de productie van 63 chemotherapieën. Het snoeisel werd ingezameld door stichting Taxus Taxi.

Landelijk was het taxussnoeisel goed voor de productie van 2.800 chemotherapieën. Sinds 2009 roept Taxus Taxi eigenaren van een taxushaag op om deze groene heester in de zomermaanden te snoeien en het snoeisel te bewaren. In deze periode bevatten de jonge twijgjes van de taxusplant de werkzame stof Taxol. Deze stof wordt gebruikt voor de productie van chemotherapieën. De doelstelling van de stichting in 2018 was het produceren van 3.500 chemotherapieën. Door de warme zomer is dat aantal niet gehaald. Dit jaar waren de omstandigheden voor het snoeien in juni nog goed, maar in juli werd het snel minder. Door de droogte en het warme weer verloren mensen het enthousiasme om te tuinieren.

Tegengevallen

De opbrengst voor de stichting viel tegen. "We hadden op een hogere opbrengst gerekend, maar door het hete zomerweer is er dit jaar minder gesnoeid en dus ook minder opgehaald", aldus Werner Toonen van Stichting Taxus Taxi.

Invloed van weer

Taxus Taxi zamelt sinds 2009 taxussnoeisel in. De begin- en einddatum worden bepaald door de hoeveelheid werkzame stof. Het weer is daarop van invloed. Het is belangrijk dat mensen dat weten om ervoor te zorgen dat ze op tijd snoeien. De opbrengst in 2018 was nog steeds goed voor 2.800 chemo's. Voor mensen die op zoek gaan naar een alternatief voor hun (dode) buxus, is de taxus een mooie variant. De taxus is bij kwekers en tuincentra te halen. Het is een sterke plant die ervoor zorgt dat de haag het hele jaar door mooi groen is. En door hem te snoeien, kunnen mensen geholpen worden met hun behandeling tegen kanker.

Meer informatie op: taxustaxi.nl en op de Facebookpagina van Taxustaxi.