Minister Ollongren bezoekt Tilburg West

02 juni 2021
Minister Ollongren praat met kinderen

(Foto Judith Vinkenvleugel)

Minister Kajsa Ollongren bracht op 2 juni een bezoek aan Tilburg West. Ze sprak o.a. met woningbouwcorporaties en ze liet zich inspireren door jongerenraad WeSpeak.

Burgemeester Theo Weterings en Wethouder Marcelle Hendrickx ontvingen de minister in de Kruidenbuurt. Ollongren sprak ook met kinderen die tekeningen aan het maken waren om een keet mooier te maken.

Onvoldoende betrokken bij de toekomst

“Jongeren zijn de toekomst, maar zijn onvoldoende betrokken bij die toekomst“, vertelden Marwa Benhari en Faida Buhari namens WeSpeak in gesprek met de minister. WeSpeak is de nieuw opgerichte jongerenraad in Tilburg West. In die jongerenraad zitten jongeren van 16 tot 26 jaar die allemaal dezelfde drive hebben: de stem van de jongeren in de wijk laten horen, praten met organisaties over wat jongeren nodig hebben en vooral ook zelf kunnen doen en bijdragen aan de grootste uitdaging in de maatschappij. “Het creëren van een maatschappij met gelijke kansen, een samenleving van mensen met gelijke kansen in plaats van mensen met etiketten.”

De hartenkreet over kansenongelijkheid van de jongeren werd onderschreven door de minister. De reden voor haar om Tilburg te bezoeken. Juist de Tilburgse aanpak om deze ongelijkheid tegen te gaan was een van de redenen voor haar bezoek.

Veel talent en power in de wijk

Wethouder Marcelle Hendrickx: “Er is zoveel talent en power in deze wijk, zeker ook bij de jongeren in de wijk. Je hoeft ze maar te vragen of een zetje te geven en de ideeën, de verbinding komt vanzelf. Het lijkt wel of wat dat als overheid een beetje verleerd zijn. Onze PACT-aanpak laat zien dat we op de goede weg zijn. We zijn in de wijken, we werken positief kritisch samen, we maken ideeën niet groter of kleiner, we laten het daar waar de energie is.“  

Ook burgemeester Weterings is trots op de jongeren en de wijk. “Vorige week hebben 15 burgemeesters de oproep gedaan om de kloof te dichten. We hebben opgeroepen om de miljoen inwoners van ons land die verder achterop raken, te helpen. Vandaag hebben we de minister kunnen laten zien hoe we dit op zijn Tilburgs doen.“