MKB-deal voor digitale innovaties

26 november 2020
overzichtsfoto van de ondertekening van de MKB deal door Berend de Vries

De gemeente Tilburg ontvangt, samen met Midpoint Brabant, Station88 en projectpartners, 400.000 euro. Dit is ter stimulering van de digitalisering van de Tilburgse en Midden-Brabantse midden- en kleinbedrijven (MKB).

Het geld komt uit het landelijke MKB Actieplan van het Rijk. Met deze MKB-deal worden twee proeftuinen opgezet en een e-coachingsprogramma voor bedrijven. Ook de provincie financiert mee.  

Er zijn 13 nieuwe Deals, als een impuls voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) in Nederland. In totaal is er vanuit het ministerie van Economische Zaken ruim zeven miljoen euro beschikbaar. Dat geld moet bedrijven beter in staat stellen om te innoveren, digitaliseren, internationaal te ondernemen en om personele uitdagingen beter aan te kunnen. 

Wethouder Berend de Vries (Economie) “Uiteindelijk gaat het erom dat we, mede vanuit de coronacrisis, onze economie weerbaar en wendbaar maken. Voor Midden-Brabant als industriële en logistieke hotspot is het belangrijk dat heel veel bedrijven digitalisering volop omarmen. Deze MKB Deal met het Rijk geeft ons de slagkracht om dat te bereiken.”

Proeftuinen

De deal wordt in Midden-Brabant ingezet voor de ontwikkeling van twee proeftuinen. Daarin kunnen bedrijven uit de industrie en logistiek nieuwe digitale innovaties ontwikkelen en testen. Zo helpt de MKB-deal Cyber Physical Factory bedrijven om flexibele productiemethodes voor kleine series met hoge precisie te ontwikkelen. Met innovatieve digitale technologieën wordt personeel in het industriële MKB voor deze nieuwe methodes opgeleid.

De tweede proeftuin is er voor de logistiek en heet AVS: Augmented Reality, Virtual Reality en Serious Gaming in Smart Logistics. Hierin kunnen logistieke bedrijven AVS-toepassingen en tools op een laagdrempelige manier ontwikkelen, testen en implementeren. 

Om de impact van de twee proeftuinen te vergroten, wordt er door Station88, Huis voor Ondernemerschap en Innovatie, een e-coaching programma ontwikkeld. Vanuit beide proeftuinen worden medewerkers in de logistiek en industrie getraind en opgeleid. In totaal worden zo’n 150 bedrijven bij de proeftuinen betrokken en honderden bedrijven worden gecoached. 

Ga voor interviews en video’s over de MKB-deals in Midden-Brabant naar het digitale magazine.