Mondzorgcoaches voor een goede mondzorg bij jonge kinderen 

06 juli 2021
Twee kindjes met een tandenborstel in hun hand en kijk ze lachen

In 2 Tilburgse consultatiebureaus gaan zogenoemde mondzorgcoaches aan de slag. Ze geven ouders en verzorgers van jonge kinderen (0-4 jaar) tips hoe ze het gebit van hun kind of kinderen goed kunnen onderhouden. Ook adviseren ze over gezond eetgedrag.

De coaches werken in de bureaus in de Hoefstraat (Oud-Noord) en aan het Reitseplein (West). Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen niet naar de tandarts gaan. Een gezond gebit is erg belangrijk. Het is verstandig om dat goed te onderhouden, daar op tijd mee te beginnen en regelmatig naar de tandarts te gaan. Op die manier komen er op latere leeftijd geen problemen. 

Gezond gedrag aanleren

Wethouder Rolph Dols: “We vinden het erg belangrijk om ouders en hun kinderen gezond gedrag aan te leren. Veel ouders weten namelijk niet dat een controle bij de tandarts voor kinderen tot 18 jaar vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Alle ouders en verzorgers van kinderen in Tilburg, ontvangen hier binnenkort een brief over met informatie.”

Naast de brief start Tilburg met voorlichting op het consultatiebureau. Ouders kunnen de mondzorg-coach zelf benaderen als ze op het consultatiebureau zijn. Ook worden ze actief gewezen op de aanwezigheid van de coach. De mondzorgcoach besteedt specifiek aandacht aan voorlichting over hoe je de mond gezond houdt en het belang daarvan voor de algehele gezondheid.

Gezonde peutermonden

Via een wetenschappelijk onderzoek wordt gemeten of de mondzorgcoach daadwerkelijk effect heeft. Dit onderzoek, ‘gezonde peutermonden’, is een initiatief van de Hogeschool Utrecht in samenwerking met lokale mondzorgpraktijken, de GGD Hart voor Brabant, het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en de gemeente Tilburg. Het project wordt gefinancierd met een RAAK MKB-subsidie.