Ontwerp nieuwe stadswinkel Koningsplein

22 maart 2019

Het college heeft ingestemd met het ontwerp voor de gevel van de nieuwe stadswinkel aan het Koningsplein. De planning is dat de stadswinkel in de loop van 2021 opengaat.

Tot die tijd is de stadswinkel centrum te vinden aan de Spoorlaan 181.

De gekozen gevel heeft een natuurlijke uitstraling door het gebruik van hout in combinatie met groen. Er komt een ingang aan de kant waar eerst de bibliotheek zat.

De nieuwe gevel is onderdeel van de noodzakelijke renovatie van het huidige stadskantoor. Het ontwerp is gemaakt door Architectenbureau Common Affairs. Op verzoek van de gemeente Tilburg zijn veel duurzame materialen toegepast. Ook voldoet het ontwerp aan de strenge eisen voor energieverbruik. "De stadswinkel is een belangrijk gebouw voor alle Tilburgers. Het is een beeldbepalend element op het totaal te vernieuwen Koningsplein", aldus wethouder Oscar Dusschooten (Maatschappelijk Vastgoed). "Naast een fraaie gevel met uitstraling, willen we dat de gebruikte materialen vele tientallen jaren meegaan en zo circulair mogelijk zijn. Zo willen we als gemeente het voorbeeld geven hoe aantrekkelijk en duurzaam hand in hand kunnen gaan."

De omgevingscommissie kan zich vinden in de hoofdopzet van het ontwerp. In de volgende fase orden onder andere de kolommen bij de ingang en de houten gevel verder uitgewerkt. Daarna wordt de omgevingsvergunning aangevraagd en de renovatie aanbesteed.