Open Monumentendag 2021

06 september 2021
Koningsoord in Berkel-Enschot

Het tweede weekend in september is ieder jaar Open Monumentendag. Na een zeer sombere editie in 2020 openen monumenten dit jaar op zaterdag 11 en zondag 12 september de deuren voor publiek. De kans om een kijkje te nemen op plekken met een rijke historie die normaal (bijna) niet toegankelijk zijn voor bezoekers.

Het landelijke thema van Open Monumentendag heeft dit jaar als thema ‘Mijn monument is jouw monument’. Dit thema draagt gastvrijheid en toegankelijkheid uit. En is natuurlijk een goed excuus om uw favoriete monument te laten zien aan vrienden en kennissen. In Tilburg focussen we ons dit hele jaar vooral op de vele kloosters die onze gemeente rijk is. 2021 is namelijk het 'Jaar van het Brabants Kloosterleven'. Dat wordt in heel Brabant gevierd met o.a. allerlei feestelijke activiteiten, boeken, exposities, een wandelpad langs vijftig kloosterplekken en speciaal kloosterbier. Meer informatie is te vinden op brabantskloosterleven.nl.

Kloosterroutes            

In Tilburg kunnen 2 klooster(fiets)routes gevolgd worden. Deze brengen bezoekers langs maar liefst 49 (voormalige) kloosters in Tilburg , Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. Fiets of loop (een deel van) de routes op Open Monumentendag of op een later moment. De routes staan in een afzonderlijk uitgegeven boekje ‘Kloosterroute’. Twee fietsroutes langs (voormalige) kloosters in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel’. Het boekje Kloosterroute en de programmaflyer zijn tot en met 12 september gratis af te halen bij: VVV Tilburg, De Bibliotheek Midden-Brabant (TijdLab in de LocHal), Erfgoedcentrum ’t Schoor, het TextielMuseum en Koningsoord. 

Fontys Hogeschool                                                                                                                        

Studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten hebben een speciaal project ontwikkeld rondom het Jaar van het Brabantse kloosterleven. Deze zomer zijn drie religieuze plekken in Tilburg, Berkel-Enschot en Biezenmortel, tijdelijk verbijzonderd: een meubel met bijbehorende podcast laat bezoekers ervaren hoe kloosterwaarden van weleer betekenis kunnen krijgen voor de toekomst. Waarden, zoals naastenliefde, saamhorigheid en gemeenschapszin worden er nieuw leven ingeblazen. De podcasts zijn te beluisteren via www.kloosterwaarden.nl. De locaties zijn de oude kloostertuin van de Zusters van Liefde in Tilburg (aan de Oude Dijk), Ons Koningsoord in Berkel-Enschot en Landpark Assissiё in Biezenmortel. Voor Landpark Assissiё in Biezenmortel is bovendien door studenten geschiedenis van Fontys een speciaal programmaboekje ontwikkeld dat op Open Monumentendag op locatie te verkrijgen is. 

Open monumentendag                                                                                                                         

Op openmonumentendag.nl staan de monumenten die dit jaar te bezoeken zijn op Open Monumentendag. Niet alleen in Tilburg, maar in heel Nederland. Zo stelt u makkelijk uw eigen programma samen. U kunt ook een programmaflyer ophalen op bovengenoemde locaties.