Plan van aanpak bomen Baroniebaan

07 juni 2019

Om de bomenlaan aan de Baroniebaan mooi en groen te houden is het nodig om 124 van de 700 bomen te verwijderen. Op die manier krijgt de rest voldoende ruimte.

De planning is om de bomen in september te verwijderen. Ze worden ergens anders in de stad gecompenseerd. Dat betekent dat er 124 nieuwe bomen geplant worden. De gemeente kijkt of dit kan in het westelijk deel van de stad. Als dat niet lukt komen de bomen in het buitengebied.

Het weghalen van de bomen is nodig om de groei van de bomen die overblijven te verbeteren. De bomen hebben bovenin, bij de kronen, nu niet genoeg ruimte om gezond te blijven en goed te kunnen groeien. In de berm zaait de gemeente een bloemenmengsel om de biodiversiteit te verhogen.

Combinatie werkzaamheden

Het asfalt van de Baroniebaan is aan vervanging toe. De deklaag wordt vervangen door geluid reducerend asfalt en de naden die nu in het wegdek zitten, worden verwijderd. En er komt een extra rioolbuis om regenwater af te voeren bij hevige regenval (Blauwe Ader). Om de overlast voor het verkeer zo veel mogelijk te beperken is ervoor gekozen om deze werkzaamheden te combineren met het verwijderen van de bomen.

Er komt ook een extra fietspad tussen de kruising Gilzerbaan en de kruising Stroomlaan met hiernaast een voetpad. Een route die fietsers nu al veelvuldig gebruiken. Het stukje voetpad bij het speelterreintje achter de woningen aan de Grevelingen 61 tot en met 71 wordt vervangen door gras.