Plannen voor Muziekhuis Stationsstraat

21 juni 2019

Er zijn plannen voor een Muziekhuis in het pand van de Nieuwe Koninklijke Harmonie aan de Stationsstraat. In het gebouw worden culturele activiteiten georganiseerd en een deel van de Kessels collectie wordt er ondergebracht.

Het gaat om sociaal-culturele activiteiten en amateurkunst activiteiten voor een breed publiek. Het plan voor het Muziekhuis is een initiatief van de Nieuwe Koninklijke Harmonie (NKH) en de Stichting Muziekinstrumentenmuseum. Die laatste stichting beheert de Kessels collectie: muziekinstrumenten gemaakt door de voormalige fabriek van Kessels. In het Muziekhuis komt t.z.t een interactief MuziekMakersMuseum. De instrumenten worden nu bewaard in het Drögepand aan de Goirkestraat.

De NKH en de stichting hebben bij de gemeente een subsidieaanvraag ingediend. De gemeente geeft een eenmalige subsidie van 100.000 euro. De Stichting Kessels krijgt voor een periode van tien jaar een jaarlijkse subsidie van 38.500 euro.

#Stadvanmakers

Wethouder Marcelle Hendrickx: "Een mooi initiatief dat prima past in onze visie #stadvanmakers. In het prachtige pand van de Nieuwe Koninklijke Harmonie kunnen laagdrempelige cultuuractiviteiten georganiseerd worden. En mooi dat er voor de Kessels collectie een mooie plek komt. Die collectie is een belangrijk deel van het Tilburgs erfgoed. We zijn blij met dit plan van de NKH en de stichting Muziekinstrumentenmuseum. Een initiatief vanuit de stad, niet bedacht vanaf het gemeentehuis."

Impuls

NKH wil met het plan een extra impuls geven aan de Stationsstraat als entree naar het centrum en bijdragen aan Tilburg als #stadvanmakers. En het Muziekhuis draagt bij aan het vergroten van het cultuuraanbod in Tilburg. Daarnaast past het onderbrengen van de Kessels-collectie in de visie van de gemeente om inwoners kennis te laten maken met het erfgoed uit de stad. Deze ambitie staat in het Cultuurplan Tilburg 2017-2020.

Of de plannen realiseerbaar zijn, wordt onderzocht met een haalbaarheidsonderzoek. De kosten voor het Muziekhuis liggen rond de 600.000 euro. NKH investeert zelf iets meer dan de helft van het bedrag. Naast de subsidie van de gemeente gaan de initiatiefnemers op zoek naar bijdragen van fondsen en sponsoren.