Resultaten burgeronderzoek 2018

25 april 2019

De resultaten van het burgeronderzoek 2018 zijn bekend. 2.600 Tilburgers vulden een digitale vragenlijst in over een breed aantal onderwerpen. Hieronder een greep uit de uitkomsten.

Gezond en gelukkig

De gemeente werkt aan een stad waar mensen gezond en gelukkig kunnen zijn, nu en in de toekomst. In het burgeronderzoek is gevraagd hoe het hiermee staat. Gemiddeld geven Tilburgers rapportcijfer 7,4 voor hun leven als geheel. Geluk en gezondheid in het afgelopen jaar krijgt een 7,2.

Vrijwilligers

In de afgelopen 12 maanden heeft 32,7% vrijwilligerswerk gedaan. Dat is meer dan in het vorige burgeronderzoek in 2016 (28,6%) en de jaren daarvoor. 76,3% heeft in de afgelopen 12 maanden wel eens iemand in de omgeving ergens mee geholpen. Zoals klusjes voor de buren rondom het huis, buren of kennissen ergens naar toe brengen of boodschappen doen voor anderen.

Sport

Het aantal sporters in Tilburg is 47,7%. Zij sporten minimaal 1 keer per week minimaal 1 uur. Dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren, met een dipje in 2014. Voor de mensen die nooit sporten zijn de meest genoemde redenen de kosten, geen interesse en fysieke problemen.

Vervoer

Het meest gebruikte vervoermiddel naar werk of school is de auto (38,8%). En 25,1% gaat met de fiets. Vooral vanwege beweging en gezondheid, maar ook omdat dit goedkoop is en goed voor het milieu. Van de Tilburgers vindt 81,9% dat de beheerde fietsenstallingen goed toegankelijk zijn. En 81,0% vindt de openingstijden ruim voldoende. Voetgangers zijn het meest tevreden over de verlichting op straat. En 73,2% vindt de bereikbaarheid van belangrijke bestemmingen per bus goed. Net iets minder dan de helft (48,3%) vindt dat er in Tilburg parkeerplaatsen aan de rand van de stad moeten komen in plaats van in het centrum.

Duurzaamheid

Als het gaat om afval, is 87,1% het eens met de stelling: gescheiden afvalinzameling is goed voor het milieu. En 85,1% vindt het belangrijk om langer met spullen om te gaan en/of geen overbodige producten in huis te halen. Meer dan de helft heeft een geïsoleerd dak en spouwmuur-/gevelisolatie. Van de Tilburgers met koopwoning die dat niet hebben, is een derde geïnteresseerd in het isoleren van dak of gevels.

Centrum

Ten opzichte van 2016 is het rapportcijfer voor gezelligheid van het centrum gestegen. Andere rapportcijfers zijn op hetzelfde niveau gebleven: aanbod van horeca, culturele voorzieningen, evenementen, mogelijkheid tot recreëren, aanwezigheid van groen, bereikbaarheid en aantrekkelijkheid. De rapportcijfers voor aanbod van winkels, veiligheid en netheid zijn gedaald. De cijfers worden al jarenlang gemeten, en door de jaren heen schommelen ze een beetje.

Evenementen

In totaal 97,4% zegt de Tilburgse kermis te kennen en 75,9% beveelt de kermis aan. En 87,6% kent de Tilburg Ten Miles en 86,3% de Meimarkt.

Dienstverlening gemeente

Meer dan de helft (64,9%) heeft de voorkeur voor internet om zaken met de gemeente te regelen. De gemeentelijke website www.tilburg.nl is door 86,2% wel eens bezocht.

Meer weten? Download de samenvatting.