Shelter City expositie bij station

10 september 2021
Deel van de affiche van de Shelter City tentoonstelling

Op het Burgemeester Stekelenburgplein (noordzijde centraal station) is t/m 27 september de tentoonstelling Shelter City te zien: portretten en verhalen van mensenrechtenverdedigers.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen Daniella van Bergen, Justice &Peace Netherlands, Shelter City, ContourdeTwern en Gemeente Tilburg. Het initiatief voor de expositie komt van Shelter City Zwolle. Op de tentoonstelling zijn portretten en verhalen van 6 mensenrechtenverdedigers en voormalige Shelter City-gasten uit verschillende Shelter Cities te zien en te lezen. De foto's zijn gemaakt door de Nederlandse fotograaf Daniella van Bergen, die de afgelopen 7 jaar heeft gewerkt met mensenrechtenverdedigers in Shelter City. Meer informatie op de website.

Mensenrechtenverdedigers beschermen 

Shelter City is een initiatief van Justice and Peace Nederland  om mensenrechtenverdedigers wereldwijd te beschermen. Mensenrechtenverdedigers komen op voor hun eigen rechten en die van anderen. Zij zijn niet stil en spelen een belangrijke rol in het promoten van de democratische waarden, politieke vrijheden en burgerrechten. Dit is vaak een moeilijke en gevaarlijke strijd: in veel landen worden zij monddood gemaakt, bedreigd, gearresteerd en soms verdwijnen ze of worden ze gemarteld. Als een mensenrechtenverdediger gevaar loopt, kan hij of zij zich aanmelden voor een tijdelijk verblijf van 3 maanden in één van de 12 Nederlandse Shelter Cities, waaronder Tilburg. In deze steden zetten de mensenrechtenverdedigers hun werk in veiligheid voort en komen ze even tot rust. Ze vergroten ook hun netwerk van maatschappelijke organisaties en politieke contacten in Den Haag, Brussel en elders. Ze volgen trainingen om hun vaardigheden te vergroten, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid of lobby. En ze ontmoeten bewoners van hun Shelter City.

Tilburg Shelter City

Tilburg is sinds 2016 Shelter City. Het programma in Tilburg wordt gecoördineerd door ContourdeTwern. Dit jaar ontving Tilburg de 5e gast: Mojalifa, LGBTI+ activist uit Zimbabwe. Eén van de borden op de expositie vertelt zijn aangrijpende verhaal. Verder waren in Tilburg te gast: een journalist uit Zuid-Soedan, een mensenrechtenadvocate uit Thailand, een journaliste uit Soedan en een voormalig kind-soldaat uit Nepal.

Tilburg heeft mensenrechtenverdedigers veel te bieden. Maar het verblijf van de mensenrechtenverdedigers in Shelter City Tilburg geeft ook de bewoners van Tilburg een andere kijk op de wereld! De mensenrechtenverdedigers delen bijvoorbeeld hun verhalen tijdens bijeenkomsten op scholen en tijdens debatten. Ze geven Tilburgers een inkijk in hun wereld en dragen zo bij aan het mondiaal bewustzijn in de stad. Tilburg heeft iets te vieren omdat dit jaar de vijfde Shelter City gast werd ontvangen: Mojalifa, LGBTI+ activist uit Zimbabwe.

De expositie wordt mogelijk gemaakt met steun van de Nationale Postcode Loterij.