Snelfietsroute F261 geopend

08 juli 2021
Fanfare op grote tandem op nieuwe snelfietsroute

De eerste snelfietsroute die in Tilburg start (de F261), is donderdag officieel geopend. Via deze route kunnen fietsers voortaan comfortabel en snel vanuit Tilburg naar Loon op Zand, de Efteling en Waalwijk fietsen.

De route van 16 km is geasfalteerd, heeft weinig obstakels en fietsers krijgen zoveel mogelijk voorrang. Het gaat bij deze route niet om de snelheid, maar om het gemak en het comfort. Niet alleen voor de e-bike, maar bijvoorbeeld ook voor de gewone stadsfiets, de bakfiets en een kinderfiets. 

Snelfietsroutes zijn er voor iedereen. Om dat te symboliseren reed er donderdag ook een Sjees Fietskaravaan over de F261: een kleurrijk gezelschap dat de route op allerlei soorten fietsen aflegde. 

Openingshandeling

De officiële openingshandeling vond plaats in Loon op Zand. Wethouders en provinciebestuurder Christophe van der Maat vormden samen met de projectleider de naam van de route: F261.

Van der Maat roemde de samenwerking tussen provincie en gemeenten: “Van een gezamenlijk plan 3,5 jaar geleden tot de opening nu. De F261 is de eerste van negen snelfietsroutes waarover we de afgelopen periode afspraken hebben gemaakt met gemeenten.”

De provincie wil dat grote werkgevers langs de route hun medewerkers stimuleren de fiets te pakken in plaats van de auto. De Efteling en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis bijvoorbeeld, zijn daar al volop mee bezig.  

Mijlpaal

Na de openingshandeling fietste de Sjees Fietskaravaan verder over de F261 naar Tilburg.
Wethouder Rik Grashoff: “Onze stad staat bekend om de goede fietsverbindingen binnen onze gemeente. Met deze routes wordt onze stad nog beter bereikbaar per fiets. Een mijlpaal waar we trots op zijn en die tot stand komt dankzij de goede samenwerking.”  

De F261 is 16 kilometer lang en heeft 22 miljoen euro gekost. Daarvan heeft de provincie 13 miljoen betaald, de drie gemeenten hebben gezamenlijk 9 miljoen bijgedragen.