SODA award voor onderzoek naar zorgcowboys

22 november 2019
Uitreiking SODA prijs in de LocHal Tilburg op 21 november

De Stuiveling Open Data Award (SODA) is op 21 november uitgereikt aan het 'onderzoek naar zorgcowboys' van Follow The Money en Pointer, Reporter Radio.

Dat gebeurde tijdens de start van het evenement Beyond Media in de LocHal. De prijs is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Bij het 'onderzoek naar zorgcowboys' is open data van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gebruikt om grootschalige fraude door thuiszorgdirecteuren bloot te leggen. Dankzij dit onderzoek en de onthullingen die daaruit volgden hebben gemeenten intern onderzoek gedaan en hebben zij voor miljoenen euro's aan onterecht uitgekeerd zorggeld teruggehaald. Dit geld werd daardoor op een betere manier besteed.

Open data

De jury, met daarin onder andere Marianne Linde, directeur Duurzame Stad van de gemeente Tilburg, selecteerde uit meer dan 20 inzendingen de 3 finalisten. Deze 3 inzendingen presenteerden hun open data-initiatief aan een uitverkochte zaal in de LocHal. Naast het 'onderzoek naar zorgcowboys' waren de andere finalisten: de online applicatie Nieuwbouwmonitor van de RUG en de Verkaufsbücher -Nationaal Archief/PDOK: een overzicht van ruim 7000 gedwongen transacties van onroerend goed uit de Tweede Wereldoorlog.

Pleitbezorger

De SODA is vernoemd naar de vorige president van de Algemene Rekenkamer, Saskia J. Stuiveling. Zij was een warm pleitbezorger van open data. De eerste SODA werd in 2016 uitgereikt aan startup GreenHome. Hun HuisScan geeft woningeigenaren snel en eenvoudig inzicht in de beste energiebesparende maatregelen voor hun specifieke woning, op basis van open data. In 2017 won 'Wat kost mijn zorg?' van de Consumentenbond, een toepassing die transparantie in de zorg stimuleert. In 2018 viel de eer ten deel aan de Open State Foundation, voor hun toepassing PoliFLW, dat lokale politiek en media inzichtelijker maakt. Aan de SODA prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.