Stad schoonhouden met gratis afvalgrijper

17 september 2019

Tijdens de wereldwijde World Cleanup Day op 21 september helpen inwoners om hun eigen omgeving schoon te houden. Inwoners uit Tilburg kunnen een gratis afvalgrijper en een speciale afvalzak krijgen voor het afval.

Die grijper kan niet alleen vooraf aan de cleanup day aangevraagd worden, dat kan het hele jaar door. Als elke inwoner 1x per jaar 10 minuten schoonmaakt, is het het hele jaar netjes.

Afvalgrijper

Inwoners die een grijper willen, kunnen een mail sturen met hun naam adresgegevens en telefoonnummer naar info@groenxtra.nl. Of door te bellen met 013 - 464 17 00. Bewoners van de Reeshof kunnen een afvalgrijper aanvragen via de site van de Bende van de Reeshof: debendevandereeshof.nl. Bij de grijper krijg je ook een gele afvalzak. Is de zal vol, maak dan een foto in de Beter Buiten App en de zak wordt opgehaald.

Reeshof

De Bende van de Reeshof en BAM-Krinkels hebben in 2 jaar tijd ruim 800 vrijwilligers geactiveerd zwerfafval op te ruimen in de Reeshof. Via oproepen op social media, PR-campagnes, educatie op basisscholen en op eigen initiatief van buurtbewoners, zijn mensen aan de slag gegaan met het schoonhouden van hun omgeving.

Park schoon

Grotere plannen? Bijvoorbeeld met een groep het park of de buurt schoonmaken? Mail dan naar schonestad@tilburg.nl. Tot nu toe zijn in de stad ongeveer 1000 afvalgrijpers door bewoners aangevraagd, in de Reeshof via de Bende van de Reeshof ongeveer 800 stuks.

Groen en goed onderhouden

Het vegen van de straten kan de gemeente niet meer dan een paar keer per jaar doen. Daarom is het fijn als ook inwoners af en toe helpen om de openbare ruimte schoon te houden. De gemeente vindt het belangrijk om een openbare ruimte te hebben die schoon, groen en goed onderhouden is. Een ruimte waar het prettig wonen en leven is. De gemeente werkt daar aan en investeert daarin. Onder meer door samen met inwoners te bepalen waar en welke actie nodig is. De openbare ruimte is niet alleen de verantwoordelijkheid van de gemeente. Met elkaar zorgen we voor een schoon en leefbaar Tilburg.

Op World Cleanup Day worden wereldwijd illegale vuilstortplaatsen opgeruimd. In Nederland ligt de nadruk die dag op zwerfafval. Het doel van de dag is om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen, maar ook om kennis te krijgen over wat voor soort afval op straat en in de natuur rondzwerft. Op de site plasticsoupfoundation.org staat meer informatie over de dag en de activiteiten die georganiseerd worden.