Start bouw uitkijktoren in Moerenburg

13 januari 2021
De bouw van uitkijktoren De Nieuwe Herdgang

(Foto: Joris Buijs)

In Moerenburg komt een nieuwe uitkijktoren: De Nieuwe Herdgang. De aannemer startte 12 januari met de bouw. Als alles goed gaat, is de toren eind april 2021 klaar.

De toren is ontworpen door Nina Aalbers van architectenbureau Architectuur Maken. De gemeente had voor het ontwerp een prijsvraag uitgeschreven. De toren bestaat uit een thermisch verzinkte constructie die bekleed wordt met de duurzame houtsoort Accoya.   

Nieuwe bomen

Het terrein rondom de uitkijktoren wordt opnieuw ingericht. Er worden o.a. 12 nieuwe bomen geplant en het terrein wordt ingezaaid met een bloemenmengsel. De toren is te bereiken via een wandelpad. Op het terrein komen ook fietsenrekken en een informatiebord. Het opnieuw inrichten doet de gemeente in samenwerking met waterschap De Dommel en Rijkswaterstaat. De neutrale inrichting van het terrein accentueert de uitkijktoren. Bezoekers kunnen de uitkijktoren op via een tourniquet. Om de toren te beklimmen, moet 1,50 euro betaald worden. Dat kan digitaal. ’s Avonds is de toren afgesloten.

Poort tot het Groene Woud

Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven vormt de poort tot het Groene Woud en verbindt zo de stad met het omliggende Brabantse landschap. De gemeente heeft eraan gewerkt om de natuur met de stad te vervlechten en het gebied aantrekkelijker te maken. De uitkijktoren wordt een markant uitzichtpunt in het landschap, die Moerenburg en Koningshoeven verbindt. Het wordt een eyecatcher voor automobilisten op de A58, fietsers en wandelaars en zal zo een nieuwe toegangspoort tot de stad Tilburg vormen.