Start nieuwbouwproject Berkel-Enschot

20 juni 2019

In Berkel-Enschot is 19 juni het officiële startsein gegeven voor de bouw van 17 energieneutrale woningen in de Kerkstraat en de Molenstraat. De werkzaamheden waren in mei al gestart.

Wethouder Dusschooten legde symbolisch de eerste begane grondvloer van de woningen. Hendriks Coppelmans Bouwgroep uit Uden bouwt deze huizen voor woonstichting Tiwos. In de Kerkstraat komt een blok van 7 woningen. Deze komen op de plek waar de gymzaal van de oude Ceciliaschool stond. In de Molenstraat komen 10 woningen, verdeeld over 2 blokken.

De woningen zijn ontwikkeld vanuit het concept 'BudgetRijwoning' van Hendriks Coppelmans. Dit zijn eengezinswoningen met 3 slaapkamers, met een huurprijs onder de huursubsidiegrens. De architectuur van de BudgetRijwoning is flexibel en kan in allerlei stijlen tot uitvoering worden gebracht. Zo is bij het ontwerp in dit plan rekening gehouden met de karakteristieke lintbebouwing.

Energieneutraal

Alle woningen zijn energieneutraal, ze worden nul-op-de-meter gebouwd. Dat betekent dat de energie die nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en huishoudelijk verbruik door de woning wordt opgewekt. De huurder krijgt daarmee een energiebundel en betaalt hiervoor een vast bedrag aan de corporatie. Dit wordt de Energie Prestatie Vergoeding (EPV) genoemd. De woningen zijn ‘all electric’ en krijgen geen gasaansluiting.     

Locatie

Hergebruik van de school die op deze plek stond bleek geen optie. Het doel werd toen om betaalbare huurwoningen te ontwikkelen. Het huidige plan is tot stand gekomen in samenwerking met de dorpsraad, omwonenden, de omgevingscommissie en stichting Stadsbomen. Hierbij is veel aandacht geweest voor parkeren, verkeer, gevelbeeld, groenvoorziening en het straatbeeld.

De bouw van de 17 woningen is naar verwachting begin 2020 gereed. De woningen gaan op korte termijn in de verhuur. Meer informatie staat op www.woninginzicht.nl.