Start renovatie Muiderslotstraat

13 december 2019
Oscar start de hijskraan op bij de Muiderslotstraat

De Vereniging van Eigenaren (VvE) Muiderslotstraat gaat de appartementen verduurzamen. Alle 24 appartementen gaan naar energielabel A. Initiatiefnemers voor de maatregelen waren de particuliere verhuurders.

Donderdag 12 december was de officiële start. De appartementen krijgen dakisolatie, spouwmuurisolatie, nieuwe aluminium kozijnen met triple glas, vloerisolatie, de voordeuren worden geïsoleerd, er komt kierdichting en er komen 130 zonnepanelen op het dak.

In 1e instantie was het de bedoeling om alleen de kozijnen en het glas te vervangen. De particuliere verhuurders benaderden de eigenaren/bewoners om meer te doen aan duurzame maatregelen. De oplevering staat gepland voor de zomer 2020. De 24 woningen hebben na oplevering energielabel A.

Lening en subsidies

De maatregelen worden betaald met een VvE lening en subsidies. De investering is gemiddeld 18.000 euro per woning. De maandelijkse verhoging van de voorschotbijdrage per woningeigenaar valt weg tegen de energiebesparing en de opbrengst van de zonnepanelen. Dit betekent dat de bewoners het project hierdoor gemiddeld genomen woonlastenneutraal kunnen uitvoeren.

Topniveau

Oscar Dusschooten, wethouder energietransitie: "Dit 55 jaar oude gebouw gaat de komende maanden compleet naar topniveau duurzaam. De gemeente heeft maar een klein beetje gedaan. Dat het zover is gekomen, is vooral te danken aan de mensen zelf. En dat is precies de bedoeling."

In 2007 heeft deze VvE het glas en de kozijnen aan de achterkant van het gebouw vervangen. Daarna is door de VvE 10 jaar gespaard voor vervanging van glas en kozijnen aan de voorkant. In 2017 is VvE Muiderslotstraat in het kader van de Innovatieve VNG VvE Aanpak Hart van Brabant benaderd om te onderzoeken welke andere maatregelen zouden kunnen worden toegevoegd zodat de VvE een grote sprong richting energieneutraliteit zou kunnen maken.
Uniek in dit project is dat de particuliere verhuurders zich actief hebben ingespannen om de eigenaar-bewoners voor een veel grotere ambitie dan alleen kozijn+ glasvervanging mee te krijgen. Dat is zeer bijzonder binnen VvE’s en daarmee een landelijk unicum. Het is ook een mooie inspiratiebron voor andere VvE's in Tilburg om concreet toe te werken naar een stukje duurzame stad. Dit kan alleen bereikt worden door een samenwerking tussen woningeigenaren, huurders, VvE beheerders, aanbieders en financiers; met ondersteuning door de gemeente in een faciliterende rol.

Niet tippen

Ron Adriaensen, coördinerend aannemer voor alle werkzaamheden onder de samenwerkingskoepel van ENDIS: "Ze pakken hier alles aan. Dat maak ik zelden mee bij VvE’s."
Pieter van Hoogmoed, architect van PAN+, ook onderdeel van koepel ENDIS: "Veel nieuwbouw kan niet tippen aan dit soort portiekflats. Daarom zijn ze zo de moeite waard om te verduurzamen." Djarno Wijkhuijs, accountmanager bij VvE-beheerder MVGM: "Collega’s vragen nu al om mijn ervaringen met dit project. Er zijn zo veel VvE’s die van de Muiderslotstraat kunnen leren."