Steunpakket voor ondernemers

31 maart 2020
Ondernemers in de Nieuwlandstraat

(Foto: Angeline Swinkels)

Door de coronacrisis en de kabinetsmaatregelen, missen ondernemers en zzp’ers inkomsten. Daardoor dreigen zij het financieel moeilijk te krijgen. Op 17 maart kondigde het kabinet een steunpakket aan voor deze groep. Ook de gemeente neemt een aantal maatregelen om ze te helpen.

Wethouder Berend de Vries: "Als gemeente proberen we de financiële druk van ondernemers en zzp’ers te verlichten. Daarom neemt de gemeente Tilburg ook een aantal steunmaatregelen."

Versoepeling uitstel betaling belastingen en heffingen voor ondernemers

Voor ondernemers en zzp'ers verleent de gemeente op verzoek uitstel van betaling voor de gemeentelijke belastingen die zijn of worden opgelegd. Het gaat voor nu om de volgende belasting: Onroerendezaakbelasting (OZB). Dit uitstel geldt vooralsnog tot 1 juli 2020. Het is een overbruggingsmaatregel. Dit is dus geen afstel van de belastingbetaling.

Een verzoek tot uitstel kan worden gedaan via de pagina belastingen-ondernemers op deze site.

Reclamebelasting en precario

De betalingsverplichting voor de reclamebelasting, BIZ (Bijdrage BedrijvenInvesteringsZone) en precario wordt uitgesteld tot 1 oktober 2020. Dit vermeldt de gemeente specifiek op de desbetreffende aanslagen. De aanslagen toeristenbelasting 2019 verplaatst de gemeente van april naar juni 2020. Het gespreid betalen van de aanslag is mogelijk. Ook dit wordt vermeld op de desbetreffende aanslag.

Informatie

Wethouder Berend de Vries: "In de komende periode bekijken wij of verlenging van deze tijdelijke steunmaatregelen nodig is. Informatie daarover volgt dan via de diverse gemeentelijke informatiekanalen."

Tijdelijke overbruggingsregeling Zelfstandige ondernemers (Tozo)

Naast deze lokale regelingen is het sinds 30 maart mogelijk om de zogeheten 'Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers' (Tozo) aan te vragen. Zelfstandige ondernemers kunnen de aanvraag bij de gemeente Tilburg indienen wanneer ze wonen in de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk of Tilburg.

Meer informatie over deze regeling staat op de pagina ondernemersadvies op deze site. Alle maatregelen voor ondernemers staan op de pagina over de coronacrisis op deze site.