Stook bewust met de stookwijzer

22 november 2021
vuur in de kachel

Een haardvuurtje is gezellig, maar we weten ook dat de rook schadelijk is voor het milieu en de gezondheid. Kinderen, ouderen en mensen met astma zijn extra gevoelig voor de rook. Daarom is er de stookwijzer.

Bij verbranding van hout in kachels, haarden en vuurkorven komen allerlei schadelijke stoffen vrij. Vooral wanneer het mistig of windstil is blijft rook lang hangen. De stookwijzer vertelt je of het een goed moment is om je haard aan te doen. Bij code blauw kun je bewust stoken, bij code oranje is het niet verstandig om te stoken en bij code rood is het beter om niet te stoken. Ga naar de stookwijzer via stookwijzer.nu.

Door op de juiste manier te stoken zorg je voor minder overlast en minder uitstoot van schadelijke stoffen. Wil je verantwoord een haardvuurtje stoken? Volg dan de volgende tips op: 

  1. Stook op het juiste moment door vooraf de stookwijzer te checken.
  2. Gebruik onbehandeld, gedroogd hout.
  3. Volg de instructies bij de kachel of haard voor het vullen en aansteken van het vuur. Als instructies ontbreken, gebruik dan de Zwitserse methode om het vuur aan te steken. Je legt hierbij het meest brandbare materiaal bovenop. Door het vuur van bovenaf aan te steken gaat het iets langzamer, maar is de verbranding vollediger. Het vuur blijft langer aan, er is minder rookvorming en een schonere uitstoot. Dus: grote blokken onderop, daarop wat kleine blokjes en bovenop de aanmaakblokjes. 
  4. Zorg voor voldoende frisse lucht in de binnenruimte waar gestookt wordt. 
  5. Zorg voor volledige luchttoevoer. Het hout kan dan beter verbranden waardoor je minder schadelijke stoffen hebt. Laat het vuur niet ‘smoren’; het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan. Ga bij de vakexpert (of handleiding) na wat de specifieke werkwijze is voor jouw haard of kachel. 
  6. Laat de schoorsteen jaarlijks vegen: tijdens het stoken blijven roet en andere schadelijke stoffen in het rookkanaal hangen. Deze komen vrij wanneer de houtkachel brandt. Laat de schoorsteen daarom minimaal één keer per jaar vegen. 
  7. Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is; zorg dan voor meer luchtaanvoer.