Subsidie voor 29 evenementen in 2022

07 december 2021
Bezoekers van een tentoonstelling achter het station

(Foto: Jostijn Ligtvoet)

De gemeente Tilburg heeft 29 aanvragen voor een evenementensubsidie gehonoreerd voor 2022. Daarvoor is 559.945 euro beschikbaar. Ieder jaar kunnen evenementenorganisatoren een subsidie aanvragen. Nieuwe evenementen die subsidie krijgen, zijn o.a. het Music Filmfestival en Kweektuin.

De 4 nieuwe evenementen die subsidie krijgen zijn: Wij zijn 13, Kweektuin, Music Filmfestival en Sterrentocht. Ook 2 grote sporttoernooien ontvangen subsidie: de Challenge Cup & NK Kunstrijden op de schaatsbaan en voor beachhandbal het Camelot Beach Tournament. ‘Wij zijn 13’ is in Poppodium 013. Jongeren maken er kennis met de popcultuur en organiseren het evenement zelf. Kweektuin is een tweedaags festival in de Muzentuin met optredens van muzikale talenten, Music Film Festival is een internationaal filmfestival. Er zijn muziekfilms te zien in combinatie met live optredens. Sterrentocht is een doorontwikkeling van de Driekoningenintocht waarbij honderden kinderen met zelfgemaakte lampionnen door de binnenstad lopen. Kaapstad en Illustrada krijgen een flinke boost. Tijdens Kaapstad kapen kunstenaars de stad door middel van kunst in de openbare ruimte. Illustrada is een expositie in de buitenlucht van ontwerpen van illustratoren. Beide evenementen zijn gratis en trekken bezoekers naar de binnenstad.

Mooie activiteiten voor onze stad

Het afgelopen jaar zijn wederom veel evenementen niet doorgegaan vanwege het coronavirus. Wethouder Rolph Dols (Evenementen) “Weer een forse teleurstelling voor alle organisatoren die hard hebben gewerkt hebben aan het opzetten van mooie activiteiten voor onze stad. En ook voor onze ondernemers, culturele makers en instellingen en voor onze inwoners is het een groot gemis dat er dit jaar zo weinig mogelijk was. Met dit brede palet aan evenementen kan een grote en diverse groep Tilburgers in 2022 hopelijk wel genieten van wat Tilburg te bieden heeft; van markten, sporttoernooien, culturele evenementen, feestjes zowel in de stad als in de dorpen. Er is voor ieder wat wils.” Met de evenementensubsidie wil de gemeente evenementen stimuleren die zorgen voor verbinding, bijdragen aan talentontwikkeling, goed zijn voor de economie en die nationaal of internationaal opvallen.

38 aanvragen 

Er kwamen 38 subsidieaanvragen binnen. Goed voor meer dan een miljoen aan subsidie. Voor 2022 is een bedrag beschikbaar van 559.945 euro. Dit is exclusief het budget voor 13 organisatoren die meerjarensubsidie ontvangen voor hun evenement en exclusief het budget studentenevenementen, waarvoor een afzonderlijk traject geldt. Binnen de geldende corona-maatregelen is het streven om activiteiten zoveel mogelijk door te laten gaan, eventueel in een alternatieve vorm. Als een evenement niet door kan gaan, ook niet in een alternatieve vorm,  dan vergoedt de gemeente de noodzakelijk en aantoonbaar gemaakte kosten tot een maximum van 50% van de toegekende subsidie. De Evenementenkalender 2022 staat vanaf eind december op de pagina evenementenkalender op deze website.