Subsidie voor groene daken en gevels

01 maart 2019

De gemeente biedt Tilburgers al enkele jaren financiële ondersteuning voor de aanleg van een groen dak. De regeling is verlengd tot januari 2021 en uitgebreid met subsidie voor gevelgroen.

Inwoners, bedrijven, instellingen, woningcorporaties en verenigingen van eigenaren kunnen de vergoeding aanvragen. Er kan zowel een aanvraag ingediend worden voor een groen dak als een groene gevel. Ook kan het zowel bij  bestaande bouw als bij nieuwbouw.

Bij de aanleg van een groen dak wordt de helft van de werkelijke kosten per vierkante meter vergoed, met een maximum van 45 euro per vierkante meter. Voor het gevelgroen geldt een vergoeding van de helft van de werkelijke kosten met een maximum van 40 euro per vierkante meter. Particulieren ontvangen per aanvraag maximaal 2.500 euro subsidie. Verenigingen van eigenaren, instellingen, ondernemers en woningcorporaties 25.000 euro.

Leefbaarheid

Het stimuleren van gevelgroen en groene gevels past binnen het streven van de gemeente om in 2045 klimaatneutraal te zijn. Een groen dak en een groene gevel zorgen voor meer planten en insecten en de levensduur van het dak kan worden verhoogd tot wel 50 jaar. Bovendien houdt een groen dak een gebouw in de zomer koeler en warmer in de winter. Een dak met plantjes weegt ongeveer evenveel als een grind-dak. En een groot groen dak heeft maar een keer per jaar onderhoud nodig.

Meer informatie en uitleg over de voorwaarden staan op de pagina subsidie groene daken.