Subsidie voor Zorgoppas in Tilburg

17 januari 2019

Zorgoppas koppelt ouders van zorgbehoevende kinderen aan een gekwalificeerde oppas. Zo kunnen de ouders af en toe ontspannen. De organisatie krijgt dit jaar subsidie van de gemeente.

Het afgelopen jaar heeft Zorgoppas in de Regio Hart van Brabant verschillende gezinnen ondersteund. Ouders zijn enthousiast en voelen zich geholpen. De pilotfase is inmiddels succesvol afgerond en dit jaar maken 10 gezinnen gebruik van Zorgoppas.

Wethouder Marcelle Hendrickx: "We vinden het in Tilburg belangrijk dat iedereen mee kan doen. Dat houdt ook in dat iedereen de kans moet krijgen om te kunnen ontspannen. Ouders hebben al hun energie nodig om kinderen op te voeden en wanneer er zorg bij komt kijken, dan vraagt dat veel van ouders. Zorgoppas kan voorkomen dat ouders overbelast raken door de zorg voor hun kinderen."

Hoe het werkt

Ouders van zorgbehoevende kinderen hebben vaak moeite een geschikte oppas te vinden, want een buurmeisje heeft niet de benodigde kwalificaties. Toch is het nodig dat ouders er af en toe even uit kunnen om overbelasting en relatieproblemen te voorkomen. Zorgoppas biedt hiervoor een oplossing. Zij matchen ouders met geschikte oppaskandidaten.

Bij een intakegesprek worden de wensen en behoeften van ouders in kaart gebracht. Vervolgens stelt Zorgoppas een aantal oppaskandidaten voor aan het gezin. Ouders kiezen zelf een oppas die bij het gezin en bij het kind past. Zo vindt de beste match plaats en is er de grootste kans van slagen.

Het initiatief komt voort uit het regionale innovatienetwerk jeugd, waar eerder onder andere het platform ASSK en Boilrs Hub uit voortkwamen. Zorgoppas is ook beschikbaar in de gemeenten Heusden, Oisterwijk en Hilvarenbeek. Kijk voor meer informatie op www.zorgoppas.nl

Op de foto: oppas Rosie met Tessa. De foto werd gemaakt door Al Hajem.